Saturday, December 3, 2016

Jom Undi Faiz Subri

Saya ni bukan peminat bola....tapi bila benda rare camni....nak2 rakyat Malaysia...ofcos amik tahu gak....ingat senang ker nk sampai tahap internasional?

So...apa lagi cepat lah undi...leh g kat website FIFA (sy nk copy link x dpt la pulak)...result 9 Jan 2017 klu x silap...

Gol si Faiz ni mmg hebat lah...igt senang ker nk buat camtu....angle sepakan dia....x tau nk citer lah...  kn tgk sndiri video tu....biasa tgk gol sepak straight g pintu gol samada masuk atau kena tempis di penjaga gol...


Thursday, September 22, 2016

Pengalaman SERAM di LPT2~Kisah Benar Part 3

part 1
part 2
 ok...kita sambung citer....sampai di pertengah highway lpt2, saya dan anak sedara rasa meremang dah...cuba jgk jeling2...tp xde nampk apa2....mujur masa ni anak2 dah tidur...mata saya ni tak kalih duk monitor husband...acapkali jgk la tepuk bahu dia sbb terover laju bawak kete sampai lah satu ketika dia bersuara...

(Updates...ada part tertinggal...baru igt)
Dalam kerete kan gelap....tetiba husband suh buka lampu...ok sy buka...tak lama lps tu dia suh tutup balik....dua kali buat benda yang sama....lps tu huband suh baca yasin...kemudian dia cam tak puas hati asik pandang2 blakang kot cermin...barulah dia panggil sy

Suami: Mari sining...
Saya: kenapa?
Suami: Mari sini dekat...
Saya: (saya pun menghampiri dia...)
Suami: Pusing belakang!
Saya: hah! kenapa?
Suami: pusing ada natang tu kat kepala...
Saya:(saya pun pusingkan badan...sy dan anak sedara mmg x nmpk apa2...tp meremangnya seriaunya mmg rasa....kemudian suami pukul tengkuk saya...sambil bwk kete lak tu)
Suami: tak mboh lari natang nim!
Saya: Sedar tak nim? tak yah layan la benda tu....bwk kete elok2( masa nim mmg suami hilang fokus dah sambil mata dia duk pandang2 belakang)

Bila gk keadaan suami cam gitu anak sedara saya( belajar uia) pegang tengkuk suami dan baca ayat2 Al Quran...agak lama jugak....bila nampak dia dah ok saya mintak dia mengucap...sambil saya tepuk2 bahu dia...pangil nama...agak lama gak baru dia mengucap & baca Ayat2 Al Quran (sepanjang jalan mmg kami psg Al Quran)...bila nampak dia da ok saya bagi dia minum...suami tetap nak bawak kereta...kami mmg langsung tak berhenti....saya tetap monitor husband sbb dia cakap benda tu tak lari....banyak kalilah tepuk bahu suami sbb terlampau laju sampai lah nak exit highway....

masa nak menuju ker exit (ke kiri) tu...saya dari jauh dah perasan ada nampak lori trellar dekat laluan exit tu.....yang saya tak pasti samada bergerak slow atau berhenti....suami sy tgk dia laju jer menuju ke lori tu....trus saya sergah dia sambil tepuk bahu....sempatla slowkan kereta....tiba2 lalu sebuah kereta disebelah kanan (kereta ni nk ph straight) kami....yang mana saya rasa kalu kereta saya mengelakk lori secara tiba-tiba2 ke kanan konfem berlaga dgn kereta tu kot.kami pun selamat keluar dari exit....suami berkata benda tu dah tak ada....kami teruskan perjalanan sampai ke rumah mak mertua....

Sesampai jer di rumah, suami terus meluru keluar sambil menangis teriak panggil mak dia....bgtau ada benda ikut dia dalam kereta...kebetulan adik beradik suamai ada berkumpul kat rumah mak mertua....kecoh lah...suami mmg dah meracau2 tak sedar.....trus mak mertua mintak panggil org yang pandai kasi hembus2 sikit....mujur anak2 bila sampai baru jaga...dan tak de nampak paper....

Selepas suami dah sedar dan keadaan dia dah ok...dia pun cerita ada nmpk kepala yang hodoh berdarah2 atas kepala saya.....benda tu gelak jer bila dgar kami baca Al Quran....suami ckp benda tu ckp lapar nak mkn...suami terbayang ank isteri dah...xkn la..sbb tu dia x nk tukar driver takut sy nmpk dan jadi apa2...sy ada tanya dia....samada dia persan tak sy tepuk bahu dia....perasan tak ada lori trellar masa nk exit highway tu...dia ckp dia tak igt dan x perasan pun psl lori tu...

mujur suami kuat semangat masa drive...oh yer benda kt lpt2 tu x sama dgn yg dia kna dkt ofis. sejak hari tu kami mmg x balik dah mlm....tapi2 baru2 ni time raya haji lalu gak sbb assume kereta banyak...

oh yer klu tak salah saya sehari selepas tu berlaku eksiden melibatkn kematian kt highway tu....

sekian....cerita saya....bila tulis balik kisah nim meremang seriau semua ada bila igtkan balik

Nota: gambar sekadar hiasan...saje letak gambar balik raya haji aritu



Wednesday, September 21, 2016

Pengalaman SERAM di LPT2~Kisah Benar Part2

Part 1

Sila buka link part 1 jika nk tahu intro. Ok kita sambung kisah seram...

Maka bertolak la kami sekeluarga ke kampung...keadaan jalan untuk keluar dari KL agak sesak sbb org dah start balik keje....so kami melepasi tol bentong dan karak lebih krg pkul 6 lebih juga.... dan memasuk LPT dah nk masuk maghrib....suami bawak kete mcm biasa....cuma kali ni dia agak pendiam...yup..mmg sy da x sedap ati dah.. sblm tu sy nk bgtau dlm kereta kedudukan sy di bahagian seat blakang ditengah...anak sy yg no 3 di belah kanan(no 4 belum lahir)...anak saudara belah kiri sy...ank saudara sy dah besar blja u...anak no 2 duduk sblh driver....oh sebelum tu juga nk bgtau...masuk jer highway trus pasang Ayat2 Suci Al Quran...kedudukan sy di tengah membolehkan saya nampak mata husband sy melalui cermin depan (yg kt tgh tu)

Sepanjng perjalanan tu anak2 sy mmg ok...siap gelak2..bergurau senda mcm xde pape....bila letih mereka tido....anak sedara bersembg dgn sy sekali sekala tp dia x tido...sy pun mmg x terasa nk tido sbb risau keadaan suami...memandangkn sy duk tengah jd boleh nmpk meter kereta naik berapa kmj...suami mmg senyap jer sekali sekala je menyampuk...start sini sy tgur husbnd sbb meter kereta slalu naik lbih140kmj...mmg risau sbb terlalu laju....kdg2 xde respon sy akn tepuk bahu husbnd barulah dia slowkan...masa ni masih kt lpt1....bukan sekali sy tepuk bahu husband tp bnyk kli jgk....

Masuk jer lpt2 dlm pkul 8 lebih rasanya(x igt masa yg tepat....tp awal lg lah...saya mula  perasan husband bwk kereta laju sambil pandang belakang....sy tnya knpa tp husband senyap....sy mintk dia fokus bwk kereta tp pd masa tu sy monitor dia bwk kerete....sy mintk tukar tp dia tak nak...banyak kali lah jgk sy tepuk bahu husband sbb dia bwk kerete seolah2 cam mamai...seolah2 hilang fokus tp bwk kereta laju giler....pastu mata asik pandang belakang....saya tahu nya sbb sy nampak mata dia ikut cermin....sy tanya dia ok ker tak tp dia senyap jer....tp mata dia sy tgk cam something la...masa ni mmg dah seriau...sy bisik kt ank sedara bg tau...dia pu ckp dia rasa meremang....sy mintk dia baca Yasin sbb sy nk fokus monitor husband bwk kete....

Sampailah dipertengahan Lpt2 (saya agak jer sbb masa ni jalan gelap sgt....x tau lokasi sbnr...kereta mmg tak banyak lalu)

Letih taip...kita sambung part 3

Pengalaman SERAM di LPT 2 ~Kisah Benar Part 1

Sejujurnya tak pernah alami kisah seram nih...biasa dengar jer...baca...tak pun dr penceritaan mulut org....kalu ada pun masa arwah ayah ada dulu....tu pun berubat dgn bomoh...tp xde lah seram mana...Kali ni mmg berlaku pd kami sekeluarga sewaktu balik kmpung..ini bukan rekaan tapi kisah benar.

Sbnrnya malas nak citer....tp dah janji....amik masa gak la nk imbas...tak tau la masih seram atau tak sbb da lama...kalu x silap akhir tahun lps atau awal tahun....x igt dah...mmg jadi kebiasaan sy sekeluarga balik kmpg sebulan atau 2 bulan sekali....tapi jarang balik malam. Ketika itu LPT2 baru dibuka kpd umum dan juga masa tu telah berlaku beberapa siri eksiden yg melibatkan kematian.

Semasa hari kejadian, suami berkerja sebelah pagi dan sy da start bercuti sbb nk kemas barang. Dan plan bertolak kira2 lps asar disebabkan anak sedara yg nk tumpang balik ada kelas. Dalam lbih kurang pkul 2 suami balik rmh dlm keadaan lemah dan sakit kepala....bila sy tanya dia enggan bercerita...then sy cdgkn supaya balik keesokkan harinya sbb tgk kondisi husband x memuaskan...selepas agak lama berehat husband putuskan nk balik jgk kmpung ptg tu jgk....tp sy x puas hati sbb rasa something dgn husband...mintk dia ceritakan....then dia citer lah kat tempat kerja dia..masa tu waktu rehat...dia masuk bilik rehat yg disediakan...tgh berehat tu (tgh baring kalu x silap... x sure masa ni ada rakan yg lain atau tak...sy x igt da) tiba2 dia ternmpk lembaga hitam yg besar...lps tu dia tak tau apa dah....tp menurut citer rakan2 dia....husband mengamuk dalm bilik tu seolah2 dirasuk....abis semua benda disepahkan....bila dah ok dah sedar diminta balik rmh.

So berbalik semula pd cerita di atas...husband nk jgk balik kmpung walaupun mcm berdolak dalik....sy mmg cukup risau dah....sbb jangka akan maghrib atas highway dgn anak2 lg...dgn kondisi dia tak mcm kebiasaan...sudahnya kami balik jgk...pg amik anak sedara dan trus menuju ke destinasi...

Sambung part 2 yer....panjg sgt nk naip. Gambar balik raya aritu...sekadar hiasan.xde kena mengena dgn citer

Extra CASH dengan SHOPBACK

Mak2 zmn skrg main shopping online jer....klik2 brg sampai kat rumah...mlyag2 duit...nk cr duit lebih?free je...meh nk citer pasal SHOPBACK nih...SHOPBACK ni kira perantara antara ko dengan website online....korang shopping kat website online melaluinya...then korang akan dapat cash back based on % harga barang yang ko beli. % tu tak tetap bergantung pada website...kalu LAZADA tu sehingga 12% ko... rugi tau kalu tak join...jgn igt shopping online x leh jana side icome...cash u...bkn point....kompem yg dah shoping riban2 kat LAZADA, ZALORA, POPLOOK, BOOKING.COM DLL tu tepuk dahi sbb tak buat..

ni step dia kalu nk join
1. Klik link ni https://www.shopback.my/?raf=iCFitv

2. Kena register dulu...pastu login. Akan nampakla akaun sendiri

3. Lepas korang akan nampak juga paparan website2 yang terlibat....kebanyakan yg glamer ada dalam senarai. So, klik kat ikon website tu (kat situ ada dipaparkan % casback yg korang leh dapat) dan korang akan disambungkan ke website yang dipilih...so korang shopping mcm biasalah....ofcos kn login sekali akaun website tu....x yah risau SHOPBACK akan autodetect bila korang dah buat pembayaran....janji korang kliknk buka website melalui SHOPBACK.

4. Camna nk cek dah masuk ker blum? korang pg balik kt Shopback then clik nama kt bucu tu...akan ada paparan. nak details tekan ler

5. korang akan nmpak detailnya...setakat ni sy da dapat lebih rm50 dah...

Rugi tau x join....duit terpijak ni...x caya percayalah sbb kwn2 sy dpt cashout ratus2 dah...jgn ckp akak x payung ye

Wednesday, August 31, 2016

LEGO bersepah mama hack meja IKEA

Lego adalah permain yg bagus untuk anak2...dapat meningkatkan skill anak2 kita....bina mcm2 bentuk...imagine mcm2 benda....x kiralah lego original atau lego cap ayam...kalu anak2 jenis tak simpan lps main....maunya mak2 jadi singa...
Hah...camnilah kedaannya....maunya x hangin...bersepah2...pastu cinonet2...bahaya kalu ada baby kecik...
Projek diy ni dah lama pikir nk buat...tp asik tertangguh sbb lupa nk beli gam...inspirasi masa pg kedai LEGO kat The Curve....
Inilah hasilnya....sy guna kan gam uhu tampal pada meja ikea....buatkan border disekeliling meja dan juga tampalkan lego pada bahagian tengah sbgai base...meja tu nama LACK kalu x silap...sesuailah dipadankan dengan kerusi ikea...tak ingat nama...jadi anak2 dpt bermain dgn mudah dan x sepah2 dah... pasni nk upgrade lagi...nk buat storage ala2 laci gitu...jadi lepas main boleh simpan kt dlmnya...

Tuesday, August 30, 2016

Won Nestle Dapur Idaman untuk Ibu~Pemenang mingguan

Kalu menang dapur idaman cam ginih mmg lompat bintang lah.....tp belum rezeki saya....saya hantar dua penyertaan jer...jawab soalan yg disertakan dalam borang dan perlu sertakan resit pembelian...kbetulan susu anak habis....mmg sengaja bli sbb nk join....apa salahnya kan...untung2 ada rezeki dpt dapur idaman....mujur anak sy x cerewet susu...mana2 brand pun boleh...mahal atau murah jer...
Selain dapur....terdapat jugak barang elektrik...
Lekat nama saya....syukur Alhamdulillah menang hadiah mingguan iaitu pengisar
Dah dapat pun hadiahnya...boleh pulak anak teruna wat duduk....

Monday, August 29, 2016

Gubahan hantaran untuk adik tersayang

Tetiba terjumpa gambar hantaran ni....tepek jer lah kat sini....ni yang saya gubah sendiri sempena perkahwinan adik saya bulan feb aritu....xde lah berbakat benor tp bolehlah...asal nampak  jd gubahan ok dah tu....mula2 pening gak nk pikir tema....pastu soping la brg2 ikut contoh2 yg dah di donlod kt fb...sudahnya xde pun ikut...sikit2 jer .....selebihnya gubah ikut idea sendiri dgn barang2 yg ada....dan inilah hasilnya...tadaaaa...

Sunday, August 28, 2016

Musim durian datang lagi~mahalnya!!!

Saya ni biasa makan durian kampung jer...free pulak tu...xde kebun tp adalah kt blakang rmh mak sepokok dua yang berbuah...dapat lah anak cucu merasa....sy mmg x biasa beli durian yg org longgok kt tepi jalan...rasa macam mahal.....nak2 yg timbang kilo....mungkin sbb jenis durian kot harga diberi mahal mcm durian musang king....sy ni kenal durian jer....kalu kata durian jenis itu ini....akak x leh beza dik ooii...pd akak durian leh makan...
Saya bukan lah hantu durian tp bukan lah alergik durian....mengada2 x nk mkn sbnarnya...sbb sy bkn peminat buah...kbetulan saya abis pantang...durian blakang rmh berbiji2 gugur....nak merasa lah jgk...serius dah bertahun kot x kopek durian...try yg kecik jer...sy mmg suka durian cute gini....isi sdap....
Berjaya jugak...ala yg kecik x perlu tenaga banyak pun...janji korang kopek ikut ira kulit dia....senanglah nk buka...nak kupas durian tuala wajib ada kalu x nak tercucuk duri...xde pun xpe sebenarnya kalu da pro...sy ni x nk amik risiko.
Rupanya sebijik yg kecik tak ckup sbb isi beberapa ulas jer....cekoh(bahasa ganu ) sebijik lg..
Dah puas makan begitu sahaja...makan pengat durian pulak...yummy...dah lama x makan...semestinya mak yg masak...hahah...okey hakak x pernah masak pengat yer...tp bujet2 mcm reti buat jerr....disebabkan baru pas pantang...jadi pulut sy elakkan....makan dgn nasik putih jer...ok la....tp dpt pulut lg kebabom

Saturday, August 27, 2016

Biskut Kacang Kapri ~1st time tgk, dgr, beli dan mkn

Sedapppppp...kalu korang penggemar biskut kacang biasa...konfem akan suka biskut nih....setahu sayalah....kacang ni sy panggil nama 'kacang pea' jer. tak tahulah pulak dalam bahasa di panggil 'kacang kapri'...rasa biskut ni ada mcm biskut kacang ditambah dengan kacang kapri ni...tapi serius mmg sedap  dan tak rugi beli...
camna leh terbeli ek....al kisahnya aritu pg giant beli barang dapur....so pg lah bahagian biskut...biasa laki sy serah kat sy jer pilih mana2 yg berkenan...tp habit saya...kalu biskut yg sy jarang makan..jarang tgk kt tv ker kt paper ker...mmg sy tak akan beli...sebabnya takut tak sedap dan membazir....balik2 biskut chipsmore...tiger.....tak pun paling koman cream creaker.....tak pun biskut pelbagai dlm tin tu yg sy slalu beli...yg tu jerlah sy berkenan....so aritu ckp kat laki amik lah biskut pape...so laki amik lah biskut nih...dlm hati cam tak suka...nk letak balik kan laki sentap pulak...hahhahha...sudahnya bayar jer lah...
satu pek besar ada peg kecik2 utk setiap biji biskut...jgn di tanya harga....hakak x igt

isi dalamnya...sedappp...bentuk mcm biskut kacang

rugi pulak beli satu pek jer....sebb tak sampai 2 hari da abis sy dan alif makan....sian kat laki bila tanya mana biskut tu...da abis....muka kuciwa x dpt merasa....maaf yer bang....nanti kita beli banyak2

Friday, August 26, 2016

Won Melvita&Sothys Jun 2016 Promo( Majalah Eh! )

Hadiah kecilan dari majalah eh....menang atas nama kakak, anak saudara dan nama sendiri. Sy nk let go murah2...ofcos lg murah giler dr harga pasaran...sbb sy da pakai skincare brand lain... X berani nk campur2 nih...nk pakai sendiri pun mmg tah bila....so dr mereput dlm simpanan sy baik jualkan...berminat leh msg sy




Thursday, August 25, 2016

Peraduan Love to Reward Safi~ Saguhati

AlhamdulillAH rezeki masa tengah pantang aritu dapat kol dari Safi. Menang hamper Safi bernilai RM500. Sipi2 nak dapat Axia....ok la dr tak dapat langsung kan...Actually saya hantar dua form jer...tu pun hak fotostat hitam legam...Kebetulan mmg nak pakai barang Safi jadi alang2 beli join la...Hadiah dah sampai smlm...tp ada kat kampung. Nanti dah snap gambar sy upload kat sini...oh yer sy nak let go murah dari harga pasaran...nk buat apa banyak2...simpan lama2...takut nanti rosak.

Sunday, August 21, 2016

Asal usul kejadian asam gelugur@keping

Ni kalu tak tahu apa asam gelugur...pastu siap tertukar dengan asam jawa....konfem bakal mak mertua reject! nampak sgt x masuk dapur x masak...asam gelugur atau sesetengah org panggil asam keping adalah ramuan penting dalam masakan tau....nak2 cam saya ni org ganu confem kena ada...kalu tidak camna nk masak ikan singgang...x menjadi kalu tak ade...

Korang pernah tengok tak camna org buat asam gelugur ni? Kebetulan kat rumah mak ada tanam pokok asam ni...jadi berpeluang la tgk camna di proses...ala..bukan payah potong2 pastu jemur sampai kering...

Gambar kat atas ni buah asam gelugur yang telah di potong dan dalam proses pengeringan...ala jemur bawah matahari jer sampai kering....bila kering ianya akan bertukar jadi kaler gelap...mak jemur depan rumah...ada sekali tu....anak2 saya punya nakal pg telangkupkan...bising lah mak saya...mahal wehh asam ni...korang wat g main2 masak2 lak...hadoiii...
Nilah buah asam gelugur....sy pun first time tgk...sekali tgk cam buah manggis...dua kali tgk...ooo camgini rupanya buah asam gelugur...ni kalu suh sy tunjukkan pokoknya...komfem fail...tak kenal...huahahahah

Friday, August 19, 2016

Mujurlah saya tak jadi spiderman

spiderman?mahunya tak...dah blog ko bersawang-sawang...sikit masa lagi memang terkena sumpahan spiderman lah...punyalah lama tak kemaskini...awal tahu punyalah azam tekad yakin bla bla bla nk updates...sudahnya bersawang2 jugak....bukan senang yer nk jadi blogger tegak...haruslah bnyak kena korbankan....selalu gak melompat2 ala2 spider pg blog2 kwn2...suka baca jer lah...nulis blog sendiri malas...

dengan komputer ala2 cam semut...sikit lagi nk kena ngap di spider...punyalah lembab...kalu buka tu...loading kemain lg lama...akak fedup la...lgi lah malas nk nulis...sedangkan dalam otak ni memcam duk rangka ayat kebabom nk citer...pasal bersalin..pasal contest..pasal menjahit..psl hadiah...bla..bla...banyak weh..tak tersenarai...pasal saya wat tempoyak 1st time pun nk letak gak...tapiii...1001 alasan...bye bye lah jwbnya....bilalah sy nk dimurahkan rezeki dapat laptop yg zup zap zas..jap jer blog sy updates....kalu dapat comfem i rajin...rajin lah sangat kan...anak mana anak mana?

oooo...anak ada...dah 4 org dah anak saya...rezeki laki bini anak ramai...meriah aper...2 girls 2 boys...2 psg...pandai kan...hahah...riak la pulak...maafkan sy...bersyukur atas rezeki ini...dikurniakan anak2 yg comel dan bijak walaupun kenkadang mak budak jadi singa disebabkan kebijaksanaan mereka...awal2 blog dulu adalah jgk citer pasal anak2...tp bila trend zmn skrg dah tak sesuai nk citer pasal famili kt sini...sbb mcm2 org yg tah pape diluar sana...yg mngkin boleh membahayakan keluarga sy...jd kena kurangkan...anak rezeki yg Tuhan bagi jadi kena jaga betul2..

Alhamdulillah Tuhan murahkan rezeki sy dlm pelbagai bentuk...rezeki dpt baby( ank ke 4)....rezeki sy dlm kerjaya( naik jgk lps 7thn....huhuhu)...contest(bunyi cam mng grand prize...xde yer..akak bilis kecil-kecilan jer)...rezeki kebahagiaan rmhtangga bertahan 8 tahun (tipu kalu kata xde ombak dilanda badai)....rezeki dr segi makanan, duit, brg2, famili, kwn2 dan lain2 lah...

ok. Dah abis membebel.

note: gambar xde kena mengena dgn citer membebel...sekadar hiasan



Monday, May 16, 2016

Sempena 16 Mei konfem mak mak yang paling sibuk

Setiap kali tiba 16 Mei...konfem ibu2 yang ada anak skolah busy...almaklum lah mesti anak2 merengek suh beli hadiah ke cikgu...tak pun sbg parent semestinya nk bg something jgk la......tanda igatan...penat tau cikgu ngajar anak kita.....besar jasa depa ni.....mesti duk pening pikir hadiah apa nak diberi.....kalu sorang anak sorang cikgu....xpe....tp kalu ramai anak pastu lak ramai cikgu2 yg anak nk beri hadiah....pening mak nak ooi....kos tu satu hal lah....tp yg penting ingatan tu...berapapun nilai hadiah tak setanding dgn ilmu yg cikgu2 curahkan...

Jenuh jgk duk pikir hadiah apa nk bg....kalu boleh biarlah berbaloi....boleh guna...boleh pandang....skali tgk rakan fb duk share bnda alah ni....frame ikea.....tadaaaa...siap sudah hadiah hari guru....kata2 tu rakan fb yg kasi...print jer....dan sumbat jer kt dlm tu....kakak sgt gembira lah nk bg hadiah kt cikgu siti dia....tak lupa jg untuk pmbantu cikgu....ttp bg hadiah yg sama....walaupun lbih kpda keje2 dpur tp tetap jg mnyumbang....

Selamat Hari Guru buat Guru2 di Seluruh Malaysia dan yg pernah mengajar sy ilmu dari kecik sampailah besar....

Sunday, May 15, 2016

Beli Jelita Mei 2016 Free Tudung RM44.00!!!

 Sejak Majalah Jelita di bawah naungan Blu Inc Media ni...sangat kebabom lah isi kandungannya compare penerbitan terdahulu....dulu2 beli kalu cover dan isi menarik jer...tu pun boleh kira dgn jarilah...sbbnya banyak sangat iklan bergambar....baca kejap jer dah abis....tak padan dengan tebal dan harga....tapi kali Jelita mmg 100% transform lah.....asal beli sbb nk dpt tudung free dari Benang Hijau....berbaloi tau sbb harga shawl 2 muka ni pun rm44 sehelai....kainnya mmg ok lah . mmg limited sbb x semua kedai buku ada...sy dapat kaler biru jer..

Berbalik kepada majalah ini....sangat menarik isi kandungannya....jatuh cinta weh....padat dan penuh info

 tips2 kecantikan...walaupun sy bukanlah suka mekap sgt tapi still baca utk tahu
 fesyen pun ada...leh la tgk fesyen2 yg sesuai dan berpatutan
 resepi pun ada...
haaaaaa...yg penting ada contest best.....

sebenarnya ada banyak lagi yang menarik....cepat2 dapatkan yer

Friday, May 6, 2016

Pasal pen pun nak cerita sbbnya...

ala bukan tips gempak pun nak bagi.... sbb dah lama tak mengarang kat sini....sesaja lah share pasal pen...apa yang istimewanya pasal pen nih? kt rumah korang comfem menimbun aihh...ni sbrnya antara pen yang slalu sy guna utk sign drwg atas tracing. ada banyak saiz...mata halus...mata kasar.......hihihi...

Disamping itu...selain untuk kerja rasmi....pen jenis ni wajib comper miliki sbb senang nak isi contest form...nak2 kalu form dalam majalah....kalu guna ballpen biasa...pen dakwat basah...konfem tercemar eh korang punya borang....mmg stress ler....so untuk itu sy guna pen2 kat dlm gambar tu sbbnya kertas majalah ada mcm2 jenis....ada yg sesuai guna pen yg artline tu...pen ni ada mcm2 saiz...jd kalu form yg kecik cinonet yg memerlukan tulisan sekecik2nya mmg sesuailah....ada jgk yg sesuai guna pen stabilo tu...tp yg ni tak sure ada saiz tak...yg sy punya tu tulisan tebal...

sekian tips dari sy.

Friday, March 18, 2016

KTM KOMUTER~Zon keutamaan yang bukan lagi jd keutamaan utk OKU

kalu naik public transport biasa kan kita nampak ruangan khas untuk OKU...tak kisah sama untuk yang cacat atau yang preggy yang dukung anak...kalu tak ada pun tanda tetap keutamaan diberikan pada mereka2 ini....kira berbudi bahasalah....tp sikap ni dah makin terhakis...bkn terhakis dah...terhapus terus kot!
saya mmg dah biasa hadapi situasi gini....masa pregnant anak ke 3 ok la sikit....ada jer yg bagi duduk...tu tahun 2013....kalini tahun 2016 lagi teruk...orang dah tak kesah dah...ni benda biasa bila naik komuter org buat 'derk' ...buat2 tgk telefon...buat tido....walaupun dah terang2 nampak perut menonjol kedepan....apa? igt lemak ker?kalu ko duduk area biasa oklah kan....ni duduk di zon keutamaan kenal lah pandang2 sikit....jgnlah selfish...sakit hati tau...mesti ada yang tanya kenapa tak tegur? kalu ada budi bahasa x perlu kena tunggu tegur dulu...kan tegur sentap pulak kata memalukan mereka2 yg 'sakit' ni...pernah jer tegur penumpang supaya diberi tempat duduk...tp mcm2 alasan x nak bg..alasan x masuk akal. ko sihat...ko muda...setakat beg besar..2..3 bijik..xde hal lah...x hilang pun kalu bagi OKU duduk...
 
so malas nak lah nak berharap sangat setiap kali org akan bagi duduk...saya fikir alternatif...bawak kerusi lipat...senang...x yah berebut bagai...lantak la org nak pandang apa pun...lgpun ada jer 2..3 org buat gini...dari kena berdiri dekat sejam baiklah sy susahkan diri usung benda alah ni...nak2 preggy camni...maunya ketar lutut kebas semua dalah bila berdiri lama...

Thursday, March 17, 2016

Resepi Aiskrim Choki Choki

Ingatkan tudung jer yang jadi trend...aiskrim malaysia pun ikut peredaran zaman juga..siap jadi viral lagik...tp tak pasti lah sapa yang mulakan dulu........sebenarnya aiskrim ni dari zaman saya kecik lagi dah ada...dulu harga seposen jer.pastu makin naik makin naik rege....kalu dulu2 perisa yang biasa org buat sirap...asam boi..milo...sekarang ni dah di 'hipster' kan dengan perisa choki-choki dan sumi (jelly).....Coklat Choki-choki ni pun kira legend la sbb dari saya kecik sampailah sekarang masih ada...so saya pun nak try jugak la buat aiskrim ni...macam2 versi resepi ada....kali ni saya cuba resepi dari FB Dari Dapur Seorang Amatur....resepinya lebih kurang jer dengan yang lain2...cuma olahan ada sikit beza...
 
ni resepi yang saya buat

Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin susu pekat manis
4 tin air masak
coklat Choki-choki
sedikit garam
plastik aiskrim(yang panjang)

cara-cara: 
1. Masukkan kesemua bahan dan masak sekejap atas api kecil.
2. Kemudian tuang lurutkan choki choki dalam plastik aiskrim  dan tuang campuran susu.
3. Selepas itu, pusingkan plastik beberapa kali untuk memudahkan di simpul. 
4. Letak dalam peti ais sehingga beku.

**tips dari saya
-saya tak masak pun sbb dah guna air masak malas nk letak atas dapur
-jangan terus curah 1 tin susu pekat sebab takut terlalu manis...tuang sikit2 yer
-ada sesetengah resepi tu campur sedikit tepung jagung...terpulang pd pilihan masing2
-boleh juga gantikan choki choki dengan sumi jelly@buah-Buahan@biskut oreo
-boleh juga warnakan bancuhan susu itu 
-kalu nak mudah potong dua choki choki tu dan lurut kan dalam plastik aiskrim. saya guna separuh utuk 1 plastik. terpulang pada citarasa masing2

ni aiskrim  sumi yang Balqis buat dengan mak sedara dia....kalu bab2 gini mmg rajin la menolong...Bear Bear kesayangan mmg slalu entreprem...sayang sangat tu... 

Wednesday, March 16, 2016

Cabutan Khas Langganan Pa&Ma

Masa mula dapat call dari Pa&Ma Karangkraf....bedebarlah jugak...sbb terpikir apa yang saya menang sbb mmg tak hantar apa2 contest pun kalu ada yg dalam majalah Pa&Ma tu jerlah...tp biasa mmg tak col kalu mng...tup2 hadiah sampai...masa PIC tu ckp...duk terpikir dah takkan lah anak teruna saya terpilih jadi cover majalah?ooohh..rupa2nya saya telah menang Cabutan Khas Langganan Pa&Ma...Alhamdulillah rezeki baby...saya pun dah tak ingat pasal ini....mmg pernah langgan majalah ini dan join masa kat pesta buku Kuala Lumpur 2015di PWTC...tapi mmg tak berharap sangat la pada masa itu...sempat jugak lah tanya PIC apa hadiah yang saya menang....tp tak diberitahu sehinggalah masa prize giving nanti kat karnival karangkraf...wajib pergilah sbb dekat dengan rumah jer :)
 banner contest...gigih scroll balik gambar2 lama dlm fb Pa&Ma sbb nak tau apa hadiah yg ditawarkan... ;)

 prize giving....saya dapat carseat...bertambahlah koleksi...actually dah ada satu....tp yg murah lah...ni dapatlah merasa yg mahal...tak fikir lagi samada nk letgo atau nk pakai...hmmm

carseat jenama Kiddy

  
 Karnival Karangkraf yang berbaloi2 bila shopping...sbb diskaun kaw-kaw serta dapat banyak freegift

  
antara majalah dan buku(xde dlm gambar) yang dirembat kat karnival ini...majalah ni jer tak sampai seratus...dan edisi terkini...

freegift yang best

  
antara freegift yang dapat...sebahagian tu dah makan masa kat karnival tu...

Thursday, February 4, 2016

kembali bersiaran di tahun 2016

ALHAMDULILLAH....melangkah ke tahun baru 2016....org lain da lama dah update tahun baru...sy je yg terhegeh2...da sebulan baru nak buat....skrg super busi sangat...dgn nk siapkan projek...nak contest...bla...bla..bla...terkejar2...semput mak ooiii....so terpaksa la skip yg mana ada....

dah tahun baru banyak yg berubah....Syukur rezeki tak putus....kalu xde aral raya nanti akan dpt ahli keluarga baru....tahun ni jgk dpt naik pangkat setelah 7 tahun (lama tu....tp memangku dulu blm konfem lg)....adalah dpt hadiah kecil2lan dr contest...nanti sy update....anak2 2 org dah skolah....walaupun ada lg yg x dipenuhi(trutama psl mohon tkr tmpat keje) ...tp sy tetap redha....mgkin blum masanya lg sy dpt rezeki itu....walaupun hati memberontak....hidup mesti diteruskan...

reason kuat mintak tukar sbb Balqis la....really miss my daughther....walaupun tel hari2...tp x sama....huhuhu....x sabar mood nk cuti...tp keje ofis bersepah....tensen nk siapkan dwg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...