Monday, October 12, 2015

Aku...Blog...Facebook dan Contest| Dedikasi buat rakan yg mengenali saya

Saya mula berblog sejak tahun 2008....masa tu baru setahun jagung keje....kena pulak duduk cawangan baru keje x berat sgt....masa ni ofismate, Dayu... duk giller berblog...pebenda la dia duk buat kt partition diam2...tp hari2 duk dgr si Dayu bercerita psl blog ni....pastu terus terjebak jgk....seronok gak la....kat sini la blaja edit coding blog...klu bab2 nk ejust templete mmg boleh sgt.....tp saya xla setegar dayu....berblog jgk tp sy rajin blogwalking....blog dayu hari2 baca...bermula dengan blog www.balqissayang.blogspot.com....saya cari kenalan.....patutnya kalu dikira tahun berblog... follower sy patut ramai dah tp sbb merajuk dgn blog lama....terus stop...tp sbb sy ni suka blogwalking.....rindu nk bercontest nk baca cerita rakan2 blog...akhirnya sy buka blog yg ada skrg ni....walaupun x aktif sgt tp sy aktif baca blog korang cuma malas nk komen je....

selain itu juga sy ada blogshop.....agak berjaya juga...jual 2nd hand koleksi peribadi sy dan adik saya......tp sbb komitmen tinggi...x dpt nk proceed...sy serah sepenuhnya blogshop ni kat adik saya....skrg ni adik sy guna utk jual tudung online.....dan...layout blogshop tu saya yg buat....gigih buat agar nmpk ekslusif sikit dgn sumbr yg terhad.....
Da terjebak dengan dunia blog la...saya kenal rakan2 comper....otai2 comper...dan rakan2 yg aktif blog dengan1001 kisah.....sis suzi...sis nad....sis merlyn....sis naa...sis lya(sy kagum ketabahan lya)...sis wan.... (sekadar menyebut beberapa nama...sbb kalu nk senarai panjag listnya...)...walaupun kenal secara maya.....mereka2 ini sgt friendly. Bermula join giveaway dalam blog....ke offline contest secara serius.....kt sinilah barulah trbuka luas pandangan sy tentang contest....dunia contest tak asing pun dr saya cuma tak se hardcore mcm otai2....dulu masa zaman skolah selalu join majalah arena komik dan kreko(saya peminat komik ni) dan juga majalah remaja...1st hadiah menang adalah kaset jLo....pastu mng baju(kena rembat oleh abg saya!), cd dan lain2 hadiah kecil. pernah join offline contest tp hantar 1 brg je....masa tu naif igt x leh hantar banyak...Bila da join blog baru la tau itu ini tips itu ini....

Bila da kenal networking mula luas....join pulak facebook...sbb tu rakan fb sy kebanyakkan bloggr juge...dan ada yg bukan......kaum kerabat sy dan rakan ofis mmg xde....walaupun ada sorang dua yg sy kasi masuk...bukan apa bkn semua org memahami....kan nanti x pasal2 kn sound sbb tagging atau minta like. fb mmg sentiasa aktif sbb info lg cepat dpt...

pernah dulu mng hadiah besar(brg letrik RM ribu dan baucer cat...RMratus) jgk tp duk jauh..x leh g amik.....masa tu naif....jadi burn la(sedih bila ingat)...masa tu x tahu nk kol PIC...x tahu ada sesetengah contest wakilkan amik hadiah. ..dan lain2 lah......bila da kenal rakan2 baru lah tahu itu semua....tq nurul hafiz sbb dia pernah susah payah amik hadiah saya....jasa mu dikenang(sampai skrg lum guna lg periuk tu  ;)  ) dan juga rakan2 lain fb dan blog yg sudi share borang dan tips2 contest....
walaupun setakat ni x pernah lg mng kete atau rmh atau cash puluhan atau ratusan ringgit....tp bila2 rakan2 mng sy tumpang gmbira...jadi pemangkin smngat utk berusaha....antara yg pernah sy rasa cash...voucher...brg letrik...gajet...brgn bayi...kasut...baju...skincare...bodycare dan lain2...

rupanya da 7 tahun berlalu......sangat bersyukur dengan rezeki ini....tak lupa juga pada kaum famili yg menyokong hobi saya...dan membantu saya....anak saya sekarang ni pun saya da train jdkan contest sbg hobi....ajak dia tlg saya tampal setem...lipat borang...simpan kotak minuman bila minum....anak sy bila jumpa penyentap terus dikutipnya dan serah kt sy atau dia simpan banyak2 baru bg :)

2 comments:

  1. Gitulah asam garam seorang comper; tak kenal makan tak cinta;tak join mana tau nak menang kan. Good luck ek.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...