Monday, January 26, 2015

Mudahnya hafal sifir

Teringat zaman skolah dulu...punyalah lemah nak hafal sifir....kena tulis kira baru buleh jwb soalan matematik....kalu congak mmg fail lah...walaupun soalan sng leh jgk salah jwb.....dulu2 kalu nk ngira kn ada biji saga...batang aiskrim pun boleh....kalu xde lidi kelapa.....mmg gigih la cari...kalu x kn denda....sempoa?hahahah....x pandai guna sampai lah skrg ni...

Dulu teringat zaman sekolah rendah cikgu akan panggil baca sifir dpn perhimpunan....skali nama kena panggil...da la sifir 7...sifir yg mmg payah2 nk igt.....mmg malu wehhhh...dpn ramai org lak....mmg marah la kt cikgu tu...skrg2nya bg lah tau awal....leh la study dulu ker....

Bila da tua2 ni baru lah jumpa teknik yg senang nk hafal sifir....x yah nk gigih cari lidi....calculator?no no no....sgt lah di larang ye...kecuali la nk selesai soalan saintifik....rupanya senang jer....tgk lah gamba....sng kan!

Sapa empunya x pasti sbb dishare dlm fb...kalu ada tuan.punya tgk silalah bg tau....mohon izin share ye....dan jg utk di ajar kpd anak sy nanti

Wednesday, January 14, 2015

Tips mudah susun buku sekolah anak ikut jadual| sgttt efisen

Wahhh...x sgka ada yg buat gini...sangat efisen weh...jimat masa...x yah dah nk tgk jadual....sumber asal gambar ni x pasti...sbb telah di share dlm fb...so sy x leh nk kredit kt empunya gambar sbnr.....mohon kebenaran kau pemunya terbaca....nanti anak dah masuk darjah satu saya nk buat gini lah.......sy pun x terpikit nk buat gini....

Friday, January 9, 2015

Poskad dah nak pupus ker? payah sgt nk jumpa kat kedai...

Entah generasi sekarang kenal ker tidak poskad ni....sangat payah jumpa kat kedai....kalu ada pun poskad jawapan tu jer...dulu femes aper...siap ada mcam2 design yang menarik kat poskad tu.....sekarang ini penggunaannya makin berkurangkan mengikut peredaran masa.....tapiiiii

masih ada contest yg kn hantar pakai poskad....so kena gigih cari buat stok...mak tak rajin wat sendiri....pastu print bagai.....leceh.....jadi bila pg SOGO tengahari tadi dan terjumpa poskad yang lawa2 cam kat ats tu...harus ler rembat bebanyak....nak rembat semua...kan nampak sgt nanti...hihihi

Lawa kan jam2 tu...brand baru kat malaysia....salesman  kat situ kata dr poland....mahal la jgk...ratus-ratusan...saya mampu tengok jer la :)

berbalik pada poskad td, kalu nak pos kenai pakai setem 0.30 sen utk saiz STANDARD!!!....kalu x leh imagine....besar saiz poskad jawapan yg slalu kita dapat tu....kalu tak kena letak 0.80 sen!!! Ohmaiiii...mahalnyaaaa.....ni info yg saya dapat dari pegawai pos ofis.....sblm2 tu dah tanya kat rakan FB tp tak caye...huhhuhuhu...

Wednesday, January 7, 2015

Tak rugi berbakti pada tanah


My mum mmg suka bertanam....sejak dari muda lagi mmg bergelumang dah biasa....so bila dah lanjut usia ni pun mmg x leh nk duduk diam...rilek2...kn jugak buat sesuatu....
ni tanaman yg mak saya Tanah sekitar rmh...sekurang2nya x la semak rumah semasa ketiadaan saya dan jgk bleh la tlg tgk2kan rumah....



macam2 ada....

hasil tanaman dapat kat saya jgk...hihihi...slalunya mak saya akan bekalkan kpd saya mcm2 sayuran bila sy pulang smula ke KL....

 
Kadang2 ada juga mak jual....bnyak kelibahan bila duk rmh ada halaman ni...sgt rindukan suasana ni....huhuhu


 
kacang panjang yg subur.....
tak sabar nk menuai.....sy minat jgk tp ada anak kecik ni mlas la nk buat...mesti duk melalak nak ikut jgk....sian kn gigit nyamuk...

freshhhh...xde racun2..

Monday, January 5, 2015

Header dah cun tapi....

lawa bagi saya yer....penat tau edit header ni.....biar nampak ngam ngan bacground...tapi malangnya blurrrr....xde photoshop sbb komputer lembab sgt...maunya bercinta nak siapkan header baru....redho jelah....tungu angin rajin datang lain masa...

Cara deposit duit tabung@siling

1 st time deposit syiling....berdebar gak weh....sbb tak pernah buat wehh....stakat yg sy jumpa adalah BSN kat PKNS Shah Alam....kan bgus kalu ada banyak lg...

Da lama ushar mesin ni....bila tabung dah penuh jer....terus kuarkan untuk di depositkan...x perlu dah nak g tukar kedai mamak...konfem duit 5 sen x nak punya....kdg2 kat bank pun x nak terima duit syiling ni....bank2 terpilih je layan...cam tabung haji...

Yang perlu di bawa duit dan no akaun atau kad bank je....cara nk deposit mcm kita deposit duit kertas....x yah susahkan diri nak asingkan yer... mesin tu dah tlg asingkan...dan kalu rasa mesin tu kebarangkalian x kira betul korang buat ler....kira satu2 dulu sbkm depositkan....

Mak tak kuase.....campak jer semua dlm mesin....tup2 kuar nilainya.....dpt la rm150++.....lps tunggu ler duit masuk....yg ni sy semak akaun mmg xde masuk....tgh float kot...xdelah pulak dinyatakan kat memna berapa ari amik masa baru masuk dlm akaun....

Saturday, January 3, 2015

Welcome 2015!

Baru nak update setelah berkurun bertapa....hihihi...rasanya belum terlambat nak ucap sselamat tahun baru....yup akhir tahun 2014 amat kebizian...tak leh nk bg komitmen kat blog ni sepenuhnya....join contest pun kelaut......azam tahun ni nak berusaha lebih gigih.....jeles ooooo tgk geng2 menang besar....ada yg masyukk giller....dah mereka berusaha keras...so...mmg worth la dengan usaha mereka....smoga mereka2 ini jadi pemangkin smgt saya utk lebih maju....perlu usaha...perlu korbankan tenaga...idea...masa...wang ringgit....kalu setakat renung langit mmg x dapat apa la...hope 2015 much better than 2014 dan rezeki saya sekeluarga bertambah-tambah lagi...Amin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...