Wednesday, October 28, 2015

Pertama kali cashout Nuffnang

Horeyyy.....cek dah sampai (huk aloh RM50 lebih jer) nak eksited lebih....maunya tak eksited...first time cashout ooo...walaupun tak riban2 cam blogger lain...at least ada gak hasil dari berblogging yang tak seberapa nih....tak sesia2 iklan nuffnang berjoget2 kat header blog. Nampaknya kena gigih lagi la berusaha...cek nih dah selamat di bank in kan......sikit2 pun duit gak tau...lepas la nk beli pampes se pek.
 
kawan2 jgn lupa tau..klik nuffnang kt blog saya!

Tuesday, October 20, 2015

Jom Menang Duit Raya | Syoknya adik beradik menang berjemaah

Contest ni da tutup da....hadiah pun selamat diterima cuma lupa lah pulak nak snap....cuma kalini rekod baru lah bagi saya sepanjang ber 'contest'....nama saya dan 2 org adik saya bertuah untuk contest kali ini....tak sangka sungguh....syukur Alhamdulillah....semoga dimurahkan lagi rezeki kami pada masa akan datang....

Monday, October 12, 2015

Aku...Blog...Facebook dan Contest| Dedikasi buat rakan yg mengenali saya

Saya mula berblog sejak tahun 2008....masa tu baru setahun jagung keje....kena pulak duduk cawangan baru keje x berat sgt....masa ni ofismate, Dayu... duk giller berblog...pebenda la dia duk buat kt partition diam2...tp hari2 duk dgr si Dayu bercerita psl blog ni....pastu terus terjebak jgk....seronok gak la....kat sini la blaja edit coding blog...klu bab2 nk ejust templete mmg boleh sgt.....tp saya xla setegar dayu....berblog jgk tp sy rajin blogwalking....blog dayu hari2 baca...bermula dengan blog www.balqissayang.blogspot.com....saya cari kenalan.....patutnya kalu dikira tahun berblog... follower sy patut ramai dah tp sbb merajuk dgn blog lama....terus stop...tp sbb sy ni suka blogwalking.....rindu nk bercontest nk baca cerita rakan2 blog...akhirnya sy buka blog yg ada skrg ni....walaupun x aktif sgt tp sy aktif baca blog korang cuma malas nk komen je....

selain itu juga sy ada blogshop.....agak berjaya juga...jual 2nd hand koleksi peribadi sy dan adik saya......tp sbb komitmen tinggi...x dpt nk proceed...sy serah sepenuhnya blogshop ni kat adik saya....skrg ni adik sy guna utk jual tudung online.....dan...layout blogshop tu saya yg buat....gigih buat agar nmpk ekslusif sikit dgn sumbr yg terhad.....
Da terjebak dengan dunia blog la...saya kenal rakan2 comper....otai2 comper...dan rakan2 yg aktif blog dengan1001 kisah.....sis suzi...sis nad....sis merlyn....sis naa...sis lya(sy kagum ketabahan lya)...sis wan.... (sekadar menyebut beberapa nama...sbb kalu nk senarai panjag listnya...)...walaupun kenal secara maya.....mereka2 ini sgt friendly. Bermula join giveaway dalam blog....ke offline contest secara serius.....kt sinilah barulah trbuka luas pandangan sy tentang contest....dunia contest tak asing pun dr saya cuma tak se hardcore mcm otai2....dulu masa zaman skolah selalu join majalah arena komik dan kreko(saya peminat komik ni) dan juga majalah remaja...1st hadiah menang adalah kaset jLo....pastu mng baju(kena rembat oleh abg saya!), cd dan lain2 hadiah kecil. pernah join offline contest tp hantar 1 brg je....masa tu naif igt x leh hantar banyak...Bila da join blog baru la tau itu ini tips itu ini....

Bila da kenal networking mula luas....join pulak facebook...sbb tu rakan fb sy kebanyakkan bloggr juge...dan ada yg bukan......kaum kerabat sy dan rakan ofis mmg xde....walaupun ada sorang dua yg sy kasi masuk...bukan apa bkn semua org memahami....kan nanti x pasal2 kn sound sbb tagging atau minta like. fb mmg sentiasa aktif sbb info lg cepat dpt...

pernah dulu mng hadiah besar(brg letrik RM ribu dan baucer cat...RMratus) jgk tp duk jauh..x leh g amik.....masa tu naif....jadi burn la(sedih bila ingat)...masa tu x tahu nk kol PIC...x tahu ada sesetengah contest wakilkan amik hadiah. ..dan lain2 lah......bila da kenal rakan2 baru lah tahu itu semua....tq nurul hafiz sbb dia pernah susah payah amik hadiah saya....jasa mu dikenang(sampai skrg lum guna lg periuk tu  ;)  ) dan juga rakan2 lain fb dan blog yg sudi share borang dan tips2 contest....
walaupun setakat ni x pernah lg mng kete atau rmh atau cash puluhan atau ratusan ringgit....tp bila2 rakan2 mng sy tumpang gmbira...jadi pemangkin smngat utk berusaha....antara yg pernah sy rasa cash...voucher...brg letrik...gajet...brgn bayi...kasut...baju...skincare...bodycare dan lain2...

rupanya da 7 tahun berlalu......sangat bersyukur dengan rezeki ini....tak lupa juga pada kaum famili yg menyokong hobi saya...dan membantu saya....anak saya sekarang ni pun saya da train jdkan contest sbg hobi....ajak dia tlg saya tampal setem...lipat borang...simpan kotak minuman bila minum....anak sy bila jumpa penyentap terus dikutipnya dan serah kt sy atau dia simpan banyak2 baru bg :)

Friday, October 9, 2015

Gajet canggih zaman budak dulu2

tak tahu panggil apa benda alah ni...tapi zaman say kecik2 dulu ni lah gajet kitaorg...canggih ooo...guna pen dan benda ni ...pastu pusing pen ikut gerigi bulatan tu...akan terhasil corak yg lawa2....yg membuatkan saya kagun sesangat pada masa tu...

tak sangka ada lagi jual...jumpa masa pg kedai RM2....terus beli sbb nk suh anak buat. Bgus pe benda alah ni sbb menguji minda jadi kreatif dan tindakbalas tangan berfungsi ke tak! (iyer ker...hmmm)

ini lah hasilnya...kalu x pgg kuat2 papan dia nanti x jadi cam saya buat ni...
 
si Balqis ni apa lagi menggelupar tak sabar nk buat....bila tgk ke'best'an benda alah ni...pandai Balqis buat sbb x susah pun :)

Thursday, October 8, 2015

Novel melayu ni dijual ratusan ringgit walaupun 2nd hand | PYPAC

Jarang la kita jumpa novel melayu...2nd hand pulak tu di jual dengan harga yang mahal berkali2 ganda dari harga asal....kalu yang baru apatah lagi kan....malangnya novel ni mmg xde di print out dah....dan menjadi buruan pengumpul novel Acik Lana(AL)....Ya...novel bertajuk Perempuan Yang Paling Aku Cintai atau singkatannya PYPAC sgt limited edition...

Alkisahnya beberapa tahun sudah.....AL terbitkan sndiri novel pypac....pertama kali print novel ni dgn cover yg ada kamera tu....kemudian 2nd print gambar gaun merah...sy mmg mengikuti pypac dr blog lagi...tp masa novel ni di jual mmg x beli sbb xde duit....lps tu AL da x print dah walau dimintak oleh peminat novel sbb nk kekalkan 'limited edition' novel ni.....so sapa yg x berjaya memilikinya tentulah gigih mencari sapa2 yg nk jual as 2nd hand....tp sbb permintaan tinggi...maka pemilik2 novel yg nk let go.... menaikkan rege dari rm33 ke ratusan dan malahan ada yg saya dengar capai 1k dan jgn x percaya ada yg beli...punyalah berhantu novel ni....sampaikan novel pypac yg ada defect mcm missing pages...pun org sanggup beli...AL jual jgk sbb ramai yg mintak nk beli dan x kisah....dan jgn terkejut novel pypac yg ada defects dan 2nd hand pun ada org nk beli....bkn dgn harga asal tp harga yg ditetapkan oleh penjual....ratus ooiii....see...kalu dah peminat tegar sggup beli...lain org lain minat....jd jgn la kondem....

saya minat jgk tp xde la giller nk pulun jgk mcm org lain...mcm mana sy dpt novel ni?baru pulak tu?adalah masa pesta buku kl aritu ada org offer jual tp masa tu myb peminat2 novel x fokus sgt sbb duk sibuk order novel2 kt PBKL...jd sy la yg offer harga tinggi....dapat dlm seratus lebih untuk buku baru berbaloi kan!....rugi?rasanya x sbb kalu sy nk gadai mmg laku...boleh dpt lg tinggi dari harga beli....tp ttp nk simpan buat koleksi....

Start dari sini la muncul cam cendawan novel special edition(SE) atau limited edition(LE) yang lain  tapi x leh lawan harga pypac ni...mesti tertanya citer best sgt ker...terpulang pada pendapat dan citarasa masing2 tp pada saya dalam banyak2 koleksi novel AL....ni bukan yang terbaik sbb ada lg novel AL yg best....sy sendiri pun belum cukupkan 3 novel terawal AL...walaupun yg LE ni da dapat :)

Itulah citer versi yg tahu la spnjg follow fb page AL...kalu salah tolong la betulkan...


Wednesday, October 7, 2015

Tabung Kalender ni mmg menjadi!

Sejak kecil lagi kita digalakkan menabung...digalakkan berjimat cermat...mcm2 pesen tabung ada...ayam...kucing...buah...yang paling femes zaman saya adalah tabung tabung haji dan tabung gajah bsn....hari2 masuk tabung tp yang hairannya sampai kesudah x pernah penuh(camna nk penuh da selalu korek ;) ) sikap menabung ni sampai ke besar saya praktis...tp yg masalahnya selalu x lekat sbb masa sengkek terpaksa korek...kdg rasa lambatnya nk banyak...so macam chipsmore lah...kejap letak kejap x letak duit dalam tabung... 

Baru2 ni saya jumpa la org viral dalam fb cara berkesan nk menabung iaitu 'tabung suka suki' lbh krg gitu la namanya tp sy tukar nama jadi tabung kalender sbb dah wajib masuk nilai dalam tabung ikut kalender....cthnya...kalu hari ini 6hb Okt....jadi kena masukkan rm6...begitulah seterusnya sampai hujung bulan 30hb kena letak duit rm30....ulangla utk next bulan pula...jgn lupa tanda kat kalender sbb nanti korang lupa....ni utk disiplin kan kita supaya x ngelat....kalu awal bln mmg x terasa tp akhir terasa sikit tp kena azam yg kukuh sbb godaan tu kuat weh!mmg kn sabar sbb ganjarannya mmg perghh!!! 

Dan sampai hujung bulan...kiralah berapa dpt...sy dah berjaya dpt rm400++...mak aihh...sblm ni sy menyimpan x pernah bnyak ni!...so terpulang pada kita samada nk simpan semua...nk simpan separuh atau nk guna sebahagian utk belanja dapur....tp jgn guna semualah....dah x mencapai objektif tabung kalender dah tu!

Saturday, September 19, 2015

Aktiviti wajib bila balik kampung | Tempat jual baju renang murah di Terengganu

Bila balik kampung semestinya aktiviti wajib bawa anak2 pg berenang....kat sini boleh jer tp sbb anak sulung saya, Balqis mmg suka mandi kolam ni...so mmg x bestla kalu dia xde....sbb dia yg slalu bersungguh....satu lg sy nk jaga hati dia takut dia kecik ati....si Balqis ni slalu go tru henset sy dan akan tgk gallery...semestinya dia akan persoal mama pg mana itu ini....

nak citernya pasal beli baju balqis.....sbb yg ada senteng...so baju yg ada kenalah perturun ke annisa.....yg annisa perturun ke si alif.....kt terengganu dulu mmg pyh nk cari baju renang(dulu online lum berleluasa kalu ada pun mahal)....pilihannya giant dan mydin la....sy mmg cari yg murah2 je....yg sy jumpa baju renang kt giant tu pun limited la utk kanak2....dlm rm20@30++ dah x igt...pelampung dan pam beli kt mydin.....baju renang muslimah ada kt mydin tp mahal sikit. kalu cari yg ada kartun2 x berapa nk ada...silalah cari kt website lg bnyk pilihan dan mng kn sediakan bajet lebih la....

saya cari yg murah je janji leh pakai...dulu anak sorang leh la belanja lebih kini anak 3 kena jimat2 sikit....kalini kt terengganu da ada pilihan kalu nk beli baju renang murah kat kedai Mr D.I.Y kat bando k.trganu....murah weh...tak sampai rm20 pun...tak silap dlm rm18....design pun sama cam sy beli kt giant dulu...design lain pun ada...anak2 sy malu nk pakai bikini...dah alang2 beli...cari juga la kelengkapan lain spt pelampung jaket,gugel,dan pelampung kereta utk tambah koleksi yg ada....yg pasti mmg berbaloi2...

setiap kali nk pg berenang.....apa yg sy buat sediakan beg khas(xde gambar) utk isi semua kelengkapan...akak malu la nk usung pelampung dua tiga bijik...lgpun mkn space dlm bonet kete....sbb tu pam angin penting...korang jgn beli pam basikal lak....beli pam khas dia...kecik jer...tekan pakai kaki...jadi bila nk guna pelampung pilihan anak2...pam jer yg mana berkenan......bila da sudah guna kempiskan angin pastu sumbat dlm beg...carilah beg yg kalis air...so nanti bila pas dah abis berenang sumbat baju basah air tak meleleh..... sekarang ni target nk beli baju renang muslimah utk saya...kt Mr D.I.Y tu ada tp kurang sesuai utk muslimah. ckp kat anak nk beli baju nk mandi jgk....sekali anak saya si annisa ckp "mama x payah mandi sbb mama kena jga barang!" ...amboi...korang igt mama x terliur tgk korang semua bergelak sakan dalam air! da survey tp tunggu dulu sbb bajet kn bawa ke benda lain...kalu kwn2 ada pengalaman beli baju renang silalah share kt mana beli... 

Thursday, September 10, 2015

Buah cempedak diluar pagar....

Buah cempedak diluar pagar
ambil galah tolong tunjukkan
saya peminat cempedak tegar
cempedak goreng sedap dimakan kan kan....
(pantun bersi edit)

smlm slps hantar report keje....lalu la kt tepi jalan....singgah la beli duku sbb husband nk mkn....rm6 sekilo...mahal weh......dulu klu kt kmpg murah2 je...kdg x habis mkn sbb mmg x suka mkm spesis duku ni...hihihi...xdelah....sbnrnya kt rmh mak sy mmg ada beberapa pokok buah duku ni....mana nk abis mkn klu semua berbuah....nk jual pun kdg2 jiran pun ada....so..sedekah je lah...seronok tau sedekah kt org yg xde pokok ni...diaorg sgt hargai..

ok berbalik pada cerit cempedak...masa tu ada jual jgk cmpedak tp x beli sbb tgk cm x menarik je...masuk dlm kete bersungut kt husband....tup2 husband ckp kwn dia ada jual 2 biji rm10....murah wei...asal x beli....tang2 tu jgk husband kol kwn dia...kata bini nk mkn....bersungguh2 ckp.....ayo...ada ke patut ckp gitu cm bini mengidam bebenor....hahah...x kisah pun sbnrnya....saja sebut

akhirnya arini cempedak sampai jgk kt atas meja....terharu akak....konfem balik nanti bau semerbak dlm rmh....bestnya bau dia...hahaha

Won Barilla Thank You Mom Contest

sukaan wehhh....mana tak sukanya kalu dapat periuk mahal....rm788 nilainya....ni kalu beli sendiri mau berpuluh2 kali pikir....maaf ler akak x kenal brand ni....tp menurut rakan2 seangkatan...brand ni lg ok dr tefal....so decide nk simpan utk kegunaan sndiri...x jadi nk let go....walaupun tak tahu entah bila nk guna...syg weh...

memandangkan sy dan anak mmg peminat spegetti...contest yg berkaitan mmg wajib beli....ni 1st menang dengan Barilla...mmg rezeki la hantar satu borang je...tup2 sangkut...seronok dapat free benda mahal nih....

bila tgk rupa sbnarnya periuk...mau nya tak sayang....berat...tebal...rekabentuk cun...mmg padanla mahal...

Wednesday, August 26, 2015

Smart Shopper yang sememangnya smart!!!

Salam satu Malaysia....giler lama x menulis kat blog....org lain bederet citer pasal mng pasal raya....daku punya kosong...entah knapa rajin pg ni....just nak share benda alah ni yg amat amat berguna utk kita plan belanjawan bulanan beli barang dapur...sgt membantu saya....da x perlu nak gi supermarket A...mahal x jd beli pg yg B pulak pastu C ...laki den x layan weh....jap situ jap sini....leceh....so ini lah guna nya ada Smart Shopper nih....tah2 aku jer yang baru tahu...org lain dah lama guna...tapi tak apa la...kot2 ada yg x tahu...bgus apps ni...boleh compare harge....kat mna murah....suka wehhh...sng keje....item promosi je dipaparkan....dan slalu update...tak mau citer panjang....saksikan gambar2 ini bercerita...
 
Senarai item yang ada....kalu scroll bawah ada lagi tu..
 
 contohnya kita pilih pampes....so, akan keluar senarai harga beserta hypermarket yg ada offer....aku pilih yg ofer best price!
antara yang terlibat... 

 
farmasi pun ada..
 
pamplet pun ada...
 
boleh view dan masukkan produk dlm senarai kegemaran
 
nak submit harga yg korang beli pun boleh..
 
sebenarnya banyak lg menu2 dia...so....apa lagi cecepat la donlod apps ini....

Friday, June 12, 2015

Kimchi untuk Awak!

tetiba ptg jumaat ni rajin nak updated blog...sbnarnya nak citer dah abis baca novel kimchi untuk dia....dah tua2 baca novel??!! buang tebiat?!! helloooooo....membaca tak kira usia yer...tak kisah la baca apapun janji suke....hihihi...membaca leh elak cepat nyanyuk tau....buktinya Tun M kita tu....saya memng suka membaca x kira la apapun....tp lbih prefer novel la sbb saiz comel jer...sng nk usung...nak baca kat mana2....mesti nanti kuar sttement...i suri rumah x smpat nk baca...i keje sibuk....sy pun gitu gak...ikutkan mmg x sempat ooo...baru nk belek je...anak da kendeng kt tepi kacau...x best oooo....ala...nk 1000 daya x nak 1000 dalih....masa bila saya baca? masa tunggu komuter atau dalam komuter...time tu la saya baca....bosan gak hari2 ngadap tepon sampaikan da jemu baca berita semasa berita viral dan tah pape lagi....sekadar isi masa lapang....novel skrg not bad apa....banyak jgk pengetahuan yg diselitkan...cuma cara kita la  camna penerimaannya...baik2 la buruk2 la...pd saya selain itu utk kurangkan stress....kdg baca novel leh senyum2...leh sedih2....leh gelak2....cukup2 la waktu keje mengadap spec, BS, EN yg tebal gedabak alam tu.......sesekali kn bg otak pikir yg happy je....kan...

dah melalut....ok stat arini nak review novel lak...setiap novel yg sy dah abis baca nk tempek kt dalam ni....ni review based on sy sndiri....lain org lain citarasa...so jgn bising2 kalu sy kata tak best....bla...bla...seolah2 otak kita sama.....hihihi

TAPI novel ni best.....walaupun bukan tahap terrrrbest! pertama kali nengok cover mmg dah teruja sbb lawa sgttttt!!! sebetulnya sy dah follow kisah Danial Lee dan Bella dalam blog penulis....terus terang saya cakap baca ni seolah2 cam drama korea lak....banyak pasal korea la...nak2 lagi pasal KIMCHI....dah namanya novel ni kimchi kan!!! Semestinya pasal percintaan 2 insan yg kahwin terpaksa dan akhirnya saling menyayangi...pasal famili problem...sgt klise sbb dah ramai penulis yg buat tema gini cuma lebihnya ianya percintaan antara mamat kacukan korea dan gadis malaysia....olahan pun menarik disulami keindahan negara korea...sapa yg tak pernah pg korea cam saya ni teruja la....cuma kekadang terasa over cerita ttg sesuatu...so sy rasa part tu boring sikit nk abiskan...

Lagi satu leh la blajar bahasa korea sikit2...walaupun berbelit lidah nk menyebut...yg istimewanya....kt blakang skali ada resepi buat Kimchi...xdelah payah benor nak buat nya....

ulasan ini hasil pikiran otak saya ....jgn teragk2 nk beli....lain org lain citarasa kan....overall novel ni perlu ada dalam koleksi.

Sunday, May 24, 2015

Main buih| Mainan murah dan seronok untuk anak2 dan jgk makpak

Syokkk ooooo....main buih sabun....mak pak pun terover main siap berebut dgn anak...sudahnya beli satu lagi....lokasi ni katDataran Shah Alam ni mmg jadi lokasi untuk anak2 berlari2....main beuih...main bola....dah benda alah tu je yg banyak jual....nak murah main buih..beli yg stick tu rm5 je...lagi best....buih yg terhasil pun besar2....dari beli pistol pakai kejap je da rosak....x tahan mana... yg stick ni leh simpan...kalu larutan air sabun abis korang buat la sndiri(sila google resepi) ataupun malas beli je kat daiso@ACE....RM5 je tak termasuk gst....hihihi...,



walaupun murah tapi tetap seronok....berpeluh2 kakak dan alif berlari2....sgt bagus utk mereka...setelah 5 hari terperap dlm rumah...

Monday, May 18, 2015

Salah satu sebab contest ku kelaut

akak busyyyyyyyyy......hek eleh cam dia sorang busy....tu korang ye....mmg busi sbnarnya kebelakangan ini....nak siapkan benda alah ni lah....tensen kena kejar deadline.....cepatla tukar keje ofis lain lak

xde dah nk celah2 nk berblog...nak isi borang masa rehat ke...masa keje lagi lah tak sempat...
satu hari ngadap design....balik rumah kerja rumah lak kena siapkan...ada hari kepala migrin...satu pun x leh buat....hujung minggu mmg abis kemaskan rumah je dan setel keje tertangguh....tang mana nk sempat isi borang....apatah lagi nak g dapatkan resit kat supermarket2 terdekat....laki keje sabtu ahad lagi ler payah....g sendiri? idok ler dgn ngusung 2 org anakanda tu....tak ter kontrol...biarla duk rumah dari saya melalak cari anak tak jumpa kat mall....akak malu masuk berita....

harap ker contest online jelah....yg boleh guna smartpon...tu pun masa menunggu tren atau duk dlm tren leh la belek2....tak pun masa nk tidokan anak....masa duk rilek2 x leh nk ngadap tepon nih...sbb anak teruna saya akan rampas telefon dan lempar ke tepi...nk suh layan dia jer....

ni angin pushkan diri buat entry gak....sbb akak da pening ngadap design...igt senang je tapi x sesenang itu.....

Sunday, May 17, 2015

Pertandingan melukis yg Balqis sertai

 baru sekarang belek blog?mmg janji tinggal janji weh....entah la napa tak skong betul dgn blog....rajin blogwalking tp tak rajin nk menaip...sudahnya tah berapa kali bersawang....nak updet kat ofis?mmg tak la dgn keje menimbun tu mmg tak sempat nak celah pun....kat rmh?uruskan keluarga tak habis2...camna nk berblog....tambah lak...laptop cam siput menambahkan lg faktor2 kemalasan nk berblog.....guna tepon x best sbb tak leh nk tgk semua....

nak citer pasal kakak balqis masuk pertandingan mewarna...ekceli x pernah menang pun...tp tak per...sbg pengalaman....saya x leh nk asah bakat dia sbb ye la kan bila PJJ dgn anak ni...semua terbatas....sy mengharapkan pada adik saya lah untuk uruskan....geram lak tgk dia kaler gitu....kalu duk dekat mesti hari2 mama ajar mewarna....



 
kalu saya ada kat situ...maunya saya usung meja dan kerusi kecil....penat kot mewarna cam tu....

 hasilnya.....not bad...leh asah lagi...

Thursday, April 23, 2015

Anakku glamur dalam Majalah MamiBaby April 2015

salam semua...sedaya upaya saya cuba update blog ni.....tak nak dah bersawang...kalu bersawang jugak maaf ler...
ok lah x nak melalut.....majalah MamiBaby April 2015...
pe yang bestnya?
biasalah la isu keibubapaan la....
tapi yang bestnya...
ni...muka anak mama yang kiut miut...glamur you! mama nya pun x glamer mana....i malu nk masuk majalah...hahaha
rezeki anak2....igt sesaje je hantar gambar semata2 nk masuk majalah?
no!no!no!....kalu ada habuannya baru i masuk ye....kalu tak jgn harap ler....

syukur la dapat la hamper ni...barangan PIGEON...ok lah tu....kalu beli ni maunya berpuluh ringgit jugak nih...
tuan punya badan dok aim dah..... baby wipes tu cam best je....sbb mcm kotak tisu...pastu just refill je...ok tak pakai lg jd lum leh review...

Tuesday, April 21, 2015

Menjelang hari gaji....

gila lama tak menulis kat blog....malas tahap gaban weh....nak ngarang citer satu hal...nak reka citer pun satu hal....tu lum masuk tah pape lg alasa...hahha nk 1000 daya x nak 1000 dalih...kan! kan!....nk berblog mmg kena cekal la weh....

nak citer apa eh?contest?malas la nk upload gambar...dush!dush!

ok memandangkan esok ari besar bg org yg keje macam saya ni...ofkos la kn buat kira2 dah...yer la nk melabur sana sini....so kena kira lah berapa baki yg ada utk buat shopping!!!
 
memndangkan GST dah berleluasa...kena lah berhemah dalam manage sumber pendapatan kita...setiap kali nk dapat gaji saya akan senaraikan hutang2 tertunggak....so xde lah tertinggal atau terlupa bayar kan...termasukla hutang2 dengan org...hutang2 dengan Tuhan pun sy catat kat situ...so xde alasan LUPA...LUPA dan LUPA....

dan juga jgn lupa masukkan SAVING dalam list!
 tu diaaa....punyalah panjang senarai.....lum abis tulis lagi tu...

 pas da bayar catat la tarikh dan rujukan traksaksi...senang nak trace nanti....kot la tersalah bayar kan.....nak2 kalu guna online banking...klik...klik...x tersedar....sy ni pernah terbayar kt bil tel terlebih....tup2 dpt bil api tertunggak....pelik la....rupa2nya salah bayar....so ada guna lah no rujukan ni....catat la juga jumlah yang dibayar...incase tak bayar penuh....next mont punya list kena bawak ke depan la....cam bank la pulak....
Buku azimat saya...dah bertahun tercatat kat situ.....mcm2 bil ada...

so.....mudahkan...knp la perlu penatkan otak nk ingat semua....sian kat otak...

NOTE: Oh tidak! rupanya daku silap tgk kalender...lusa rupanya2!kwang kwang kwang!

Monday, February 16, 2015

Rezeki awal tahun...| Into The Wood~Cosmopolitan Promo

 note book, sticker note dan tiket wayang
Rezeki awal tahun......Alhamdulillah....agak lama juga saya tak menang....mmg akhir tahun 2014 saya kurang join contest sbb banyak kekangan....jadi kurang la menangnya....contest ini pun kalau tak silap saya join cosmopolitan dis 2014 kot....januari baru tau resultnya melalui sms....apapun suke jer dapat hadiah yg boleh pakai ni....tiket wayang dah selamat sy sedekahkan pd kawan....en suami mmg tak layan la tgk wayang nih...sy pun sejak ada anak kecik mmg leceh la....kan melalak dlm panggung wayang...gangu lak org lain....maklumla sound kt dalam tu kan kuat...mesti punya budak kecik terkejut....

Monday, January 26, 2015

Mudahnya hafal sifir

Teringat zaman skolah dulu...punyalah lemah nak hafal sifir....kena tulis kira baru buleh jwb soalan matematik....kalu congak mmg fail lah...walaupun soalan sng leh jgk salah jwb.....dulu2 kalu nk ngira kn ada biji saga...batang aiskrim pun boleh....kalu xde lidi kelapa.....mmg gigih la cari...kalu x kn denda....sempoa?hahahah....x pandai guna sampai lah skrg ni...

Dulu teringat zaman sekolah rendah cikgu akan panggil baca sifir dpn perhimpunan....skali nama kena panggil...da la sifir 7...sifir yg mmg payah2 nk igt.....mmg malu wehhhh...dpn ramai org lak....mmg marah la kt cikgu tu...skrg2nya bg lah tau awal....leh la study dulu ker....

Bila da tua2 ni baru lah jumpa teknik yg senang nk hafal sifir....x yah nk gigih cari lidi....calculator?no no no....sgt lah di larang ye...kecuali la nk selesai soalan saintifik....rupanya senang jer....tgk lah gamba....sng kan!

Sapa empunya x pasti sbb dishare dlm fb...kalu ada tuan.punya tgk silalah bg tau....mohon izin share ye....dan jg utk di ajar kpd anak sy nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...