Monday, June 2, 2014

Lawatan ke Zoo Negara...yang perlu anda tahu sebelum pergi

Cuti sekolah ni Kakak Balqis datang jalan KL dengan mak dan adik saya. Nak juga dia dtg...dan paling x sangka mak nak juga dtg....semestinya cuti sekolah ni nak gembirakan anak2...kalu pg shopping complex mak bdk yg gembira leh shopping...anak2 bosan je kecualilah pg kt kidszone...
So, smlm putuskan pg Zoo Negara....Balqis nak sgt tgk Panda...tp rasanya panda blum kuar...tp x apalah binatang lain pun ada...Balqis mmg seronok la...tapi Faiha mmg takut kena dukung sepanjang masa...


Masa sampai kat zoo mmg ramai org la....berpusu2 masing2 bawak anak....pg beli tiket...masuk2 je ada org offer tangkap gambar...posing jap...kemudian naik tren...nk jalan kesian kat mak sy yg sakit lutut dan anak2. Sy x bwk stroller....Balqis nak sgt tgk panda...tp mmg xder...akhir Jun baru ada...xdpt tgk dapat keychain pandan dan topi panda kemain happy...
Kakak Balqis pilih sendiri

jalan2 tgk binatang
tetiba rasa peru monopod sbb gambar adik saya banyak xder sbb jd tukang amik gambar. Faiha muka berkerut jer sbb takut ngan binatang. langsung x nak jalan sendiri.
binatang yang sempat di capture
kakak balqis kurang beri kerjasama nak bergambar.....





Just nak sharing la pengalaman sy sebagai panduan jika bawak anak2 ke zoo negara

-Budget: pastikan anda survey dulu kt laman web atau org yg dah pg sblm pg kesana..kan nanti terkejut mcm saya....dan budget kena lebih.

-parking: sangat lah banyak so x perlu risau...ada yg jaga. cuma yang kurang senang hati sbb ada tukang jaga parking tu mulut celupar. kalu yer pun marah tahan2 jer la...kurang enak sgt didengar oleh pengunjung2 yg datang nak2 budak2 kecik...

-tiket: mmg terkejut ler...bukan murah yer tiket. tiket di caj ikut peringkat umur dan ada ic atau xde ic. kalu xde ic berbeza. so kalu nk pg sgt penting bawak.
Dewasa: RM30
warga tua umur 65 ke atas: RM15
kanak umur 3 thn ke 12tahun: RM10
(ni harga yg ada ic)


saya kena RM115.00 mmg mahal la pada saya...tp sbb da sampai dah...anak pun mmg nak pg...pejam mata la bayar demi kegembiraan anak2

-tangkap gambar: masuk jer zoo ada org offer tangkap gambar...punyalah posing. tgkap gambar mmg free. mesti tahu kamera peribadi x dibenarkan tgkap gambar dgn mascot...dgn binatang pertunjukan ...kat gambar binatang yg stand(yg khas utk tgkap gambar) tu pun xleh. kn guna kamera diaorg. dan leh collect gambar yg dah print kat booth sblm kuar. ok. tapi kalu nak tahu sgt mahal diaorg caj. sekeping RM25, 2kpg (x igt), 3 kpg(kalu x silap RM50, dan selepas tu kn tambah RM10 sekeping. Mahal ooo...me x beli pun. mmg syg leh wat kenangan tp ...rasa tak berbaloi

-tren: nak pusing kawasan zoo disediakan TREN.... ala2 mcm bas terbuka la tp versi kecik. yang ni kena bayar tau bkn free..dewasa:RM5 dan kanak2:RM3. Disebabkan mak saya sakit lutut dan saya pun lupa nak bawak stroller...kami naik la juga. Tren ini akan berhenti sekali kat zon T4 dan kemudian kita leh naik lg sekali untuk sampai ke stesennya semula. saya cadangan baik jalan jer kaki sbb tren ini tak pusing semua tempat. hanya pusing jalan utama sahaja dan tak jauh mana pun. kita kn jalan juga untuk menyelusuri setiap kandang binatang. kalu tak mmg tak dpt nengok semua binatang la.


-makanan dan minuman: silalah bawa bekal sendiri...bawa makanan dan minuman secukupnya sbb harga makanan dan minuman disini sgtlah mahal 2x ganda!! saya beli 2 botol air mineral dan 2 gelas air milo berjumlah RM17.60!!!
air mahal x leh bazir. bwk g ofis

-cenderamata: x dinafikan harga leh tahan gak la mahal...nak2 lagi icon panda...saya beli keychain dan topi panda...ni balqis nak sbb x dpt tgk panda nye pasal...topi RM16.90 dan keychain tu kalu x silap RM5.90.

-bawa stroller: kalu bawak anak kecik perlu la sbb  kesian kt anak2 kn jalan...penat juga. bawalah juga payung takut hujan...tmpat teduh x banyak

-yg free: boleh tangkap gambar kat mana2 guna kamera sndiri kecuali tmpat yg sy sebut kat atas dan tgk binatang semua free...tp dgr nanti nk tgk panda kena bayar.

-pertunjukan binatang: yg sempat sy tgk ular je...yg pertunjukan air waktu pg (x pasti masa sbb masa sy sampai dah habis) dan petang jam 3

kesimpulannya saya habis RM187.30. sekali ini jer sy pg pasni mmg x pg dah sbb tiket masuk agak mahal bg golongan berpendapatan x seberapa ni...ingtkan tiket masuk mahal tp yg kat dalam tu free atau murah sikit tp ttp kena caj mahal juga.... lain la tiket masuk murah yg kat dalam tu nak cajmahal. jadi ada pilihan lah untuk yg kurang berkemampuan ramai anak nak bawak pg nengok binatang...






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...