Thursday, June 19, 2014

Aeon Member Day 1 @Midvalley 19-20 Jun 2014

Sejak keje kat sini...saya dah jadi pelanggan tetap aeon...hari2 mesti ada hasil walaupun sikit...bayangkan dah berapa ribu riban dah saya simpan...bab2 shopping mak suke yer....mmg xleh dipisahkan dgn ibu2 mak2 yg mempunyai anak2....pastinya kalu ada sale baju budak2 la yg ramai borong...penuh dlm bakul...nak2 lakaeon member day....giler weh tgk 70%,50% sana sini...murah ler dr biasa...sy pun apalagi join gakla....dalam duk tinjau2 rembat la jugak 3 lai suar jean...2 lai suar tido utk faiha dan balqis..2 psg baju tido...sepasang utk mat adam sbb tlhlg jaga kakak balqis...dan tak lupa gak kemeja utk anak teruna saya,  alif....ni baru hasil untuk harini...esok jumaat lagi lama waktu rehat....tak dapat nk byg ler....oh yer pampes sgt murah yer....cecepat la borong...tgk ada yg borong berkotak2...maunya stok setahun..

Jana duit dengan mudah...klik je!| survey berbayar

Zaman sekarang duit dimana2 perlu ada...dgn hidup dibandar besar mmg kdg2 gaji x ckup nk cover semua walaupun lakibini keje....sgt terasa lah keperitan iti...berbamding sblm ini sy bekerja di tempat sendiri...tinggal di rumah sendiri....

Ramai yang meniaga online utk dpat extra income tp perlu komitmen tau...dari semua segi....modal penting...pernah juga buat blogshop tp sy xleh nk bg komitmen stop pastu serah kat adik uruskan dan kini nampak berjaya...Alhamdulillah rezeki adik saya.

Jadi sy perlu cari alternatif lain....salah satunya adalah join survey berbayar...tapi kena rajinlah menjawab kalu nk masyukk....sambil2 tunggu komuter boleh lah jawab....kata pakai smartphone kan,....so gunakan lah kemudahan yang ada....yang pasti internet kena ada yer...

Antara yang saya rajin join adalah Mysurvey....jawab dan kumpul point yang kemudiannya akan ditebus dalam bentuk baucer makanan atau membeli belah. Semestinya pilihan saya baucer membeli belah....dan dah 2x saya tebus setakat ini.....sekurang-kurangnya dapat jimat duit dapur walaupun x banyak nilainya.
http://www.mysurvey.com.my

 yang kedua adalah Global Test Market. Yang ini adalah internasional survey....saya tak pernah lagi redeem point yang terkumpul sbb mmg x ckup pun....tapi ada rakan dah tebus dan dapat dalam bentuk cek. Jangan bimbang bleh jawab dalam bahasa juga...

https://www.globaltestmarket.com

yang ke 3 adalah EnSurvey....yang ini menawarkan cash....ckup RM100 dah boleh cash out....tapi sagat kena rajin jawab poll/survey yang disediakan...setakat ini saya belum layak nak cash out lagi tp dah menghampiri...hihihi 

Make up to RM50+ a day on EnSurvey by answering quick surveys! http://www.ensurvey.com/home?referral_id=2780 
Make up to RM50+ a day on EnSurvey by answering quick surveys! http://www.ensurvey.com/home?referral_id=2780

yang penting kena rajin...sekarang  in banyak yg share link mintak klik dapat duit...cari yang boleh dipercayai cam 8share....boleh juga jana duit kalau rajin... Oh yer selain daripada itu ada banyak lagi survey berbayar yang ada kena rajin cari la....yang say join sekarang pun tak terbuat...hihihihi...ckup la setakat yg ada :)

Tuesday, June 17, 2014

Makan-makan @ Syed Stualang Seafood

Balik kampung minggu yang sudah sempah lah pergi menjamu selera kat Syed Stualang Seafood. Terletak di Bukit Tok Beng Kuala Terengganu....keadaan kedai jenis terbuka tapi masih lagi selesa pada pandangan saya sebab tempat tu bersih dan xde bau 'wangi2' yg kurang enak. Parking rasanya xde masalah. Masa kami sampai org memang la ramai...pada asalnya nak order nasi putih tapi katanya mungkin lambat....xpelah. X nk nunggu lama... Kami order nasi goreng, char kiew tiaw, sate ayam serta air buah....

Pada pendapat peribadi saya nasi goreng ada rasa....tak mengecewakan bgitu juga char kiew tiaw yang mewah dgn udang...rasanya dalam 5 ekor jugak kalu tak silap....sate memang sedap....xde lelemak yang dicucuknya...isinya gemuk2....dan air buah mmg best la...gelas besar dari kebiasaan...2 org minum pun bleh.....tak pastilah yg kami order tu dikira 'small' sbb nampak ada yang order lg besar dari kami punya.

Anak2 siap gaduh berebut udang....Faiha duk melalak nak udang...sampaikan org sebelah tgur...haha...malu pun ada tp wat selamba la...

Harga yang dibayar rm48 kalu x silap...boleh tahan la regenya....dah masuk kereta dan jalan terlupa nak sebut pasal sate yg kami order td...patah balik bayar rm10...xleh pandai2 halal yer...x baik. ..jadi darah daging

Tuesday, June 10, 2014

[Menang] masih ada lg rezeki kami dgn Yeo's

Seperti yang kita tahu contest yeo's ni dah tamat 31 mei yang lalu dan pemenangnya dah pun diketahui....bukan rezeki kami lagi itk pgg duit banyak....tp x perlah....sekurang2nya di penghujung contest tu dapat la juga...walau x banyak tp dah balik modal...kali ni sangku nama en suami...syukur dgn rezeki ini. Moga di murahkan lagi rezeki kami sekeluarga.

Friday, June 6, 2014

Cara lipat stokin dengan betul

Rupanya ada lagi cara lipat stokin yg lg efisen dan sgt kemas...sy jumpa kt fb...pemilik asal x tau sbb dah beberapa kali share........selama ni saya pakai letak je dlm bekas...selambak kat situ....kalu rajin amik stokin belah kiri sumbat kat stokin belah kanan...letak dlm bekas...

Thursday, June 5, 2014

Edisi habiskan koata internet...

Publish dulu entry bergambar...nanti2 la karang citer....

Ni la keburukannya kalu langgan internet harian...kdg2 x sempat habis pun koata dia....ye..ye...ye...sy dimomokkan mcm2 versi telco ni murah...bla..bla..bla...tp tahap kemalasan nk g ngadap CS tu x buat2 lg...nk2 pula mmg dr dulu lg sy pakai no ni dan telco tuttt....

Sbnrnya kt rmh mmg da ada wifi tu yg langgan mobile internet harian....dah try langgan sebulan tp katanya sy dah langgan!!?!?! Tah paper...mana ader.cek status xde pun...mls nk col CS jd redha jelah membazirkan duit langgan hari2...lately ni rasa makin mahal lah pulak bil tel aku ni sampaikan mencecah rm200++  sgt angry bird sbb bil sy slma ni dlm range rm+-150 je...
Nak kata kol mmg dah kurang.....bila tgk bil tang kol mahal.....nk kena nih....kan aku derhaka kan kalu bln dpn tinggi lgik....

Monday, June 2, 2014

Lawatan ke Zoo Negara...yang perlu anda tahu sebelum pergi

Cuti sekolah ni Kakak Balqis datang jalan KL dengan mak dan adik saya. Nak juga dia dtg...dan paling x sangka mak nak juga dtg....semestinya cuti sekolah ni nak gembirakan anak2...kalu pg shopping complex mak bdk yg gembira leh shopping...anak2 bosan je kecualilah pg kt kidszone...
So, smlm putuskan pg Zoo Negara....Balqis nak sgt tgk Panda...tp rasanya panda blum kuar...tp x apalah binatang lain pun ada...Balqis mmg seronok la...tapi Faiha mmg takut kena dukung sepanjang masa...


Masa sampai kat zoo mmg ramai org la....berpusu2 masing2 bawak anak....pg beli tiket...masuk2 je ada org offer tangkap gambar...posing jap...kemudian naik tren...nk jalan kesian kat mak sy yg sakit lutut dan anak2. Sy x bwk stroller....Balqis nak sgt tgk panda...tp mmg xder...akhir Jun baru ada...xdpt tgk dapat keychain pandan dan topi panda kemain happy...
Kakak Balqis pilih sendiri

jalan2 tgk binatang
tetiba rasa peru monopod sbb gambar adik saya banyak xder sbb jd tukang amik gambar. Faiha muka berkerut jer sbb takut ngan binatang. langsung x nak jalan sendiri.
binatang yang sempat di capture
kakak balqis kurang beri kerjasama nak bergambar.....





Just nak sharing la pengalaman sy sebagai panduan jika bawak anak2 ke zoo negara

-Budget: pastikan anda survey dulu kt laman web atau org yg dah pg sblm pg kesana..kan nanti terkejut mcm saya....dan budget kena lebih.

-parking: sangat lah banyak so x perlu risau...ada yg jaga. cuma yang kurang senang hati sbb ada tukang jaga parking tu mulut celupar. kalu yer pun marah tahan2 jer la...kurang enak sgt didengar oleh pengunjung2 yg datang nak2 budak2 kecik...

-tiket: mmg terkejut ler...bukan murah yer tiket. tiket di caj ikut peringkat umur dan ada ic atau xde ic. kalu xde ic berbeza. so kalu nk pg sgt penting bawak.
Dewasa: RM30
warga tua umur 65 ke atas: RM15
kanak umur 3 thn ke 12tahun: RM10
(ni harga yg ada ic)


saya kena RM115.00 mmg mahal la pada saya...tp sbb da sampai dah...anak pun mmg nak pg...pejam mata la bayar demi kegembiraan anak2

-tangkap gambar: masuk jer zoo ada org offer tangkap gambar...punyalah posing. tgkap gambar mmg free. mesti tahu kamera peribadi x dibenarkan tgkap gambar dgn mascot...dgn binatang pertunjukan ...kat gambar binatang yg stand(yg khas utk tgkap gambar) tu pun xleh. kn guna kamera diaorg. dan leh collect gambar yg dah print kat booth sblm kuar. ok. tapi kalu nak tahu sgt mahal diaorg caj. sekeping RM25, 2kpg (x igt), 3 kpg(kalu x silap RM50, dan selepas tu kn tambah RM10 sekeping. Mahal ooo...me x beli pun. mmg syg leh wat kenangan tp ...rasa tak berbaloi

-tren: nak pusing kawasan zoo disediakan TREN.... ala2 mcm bas terbuka la tp versi kecik. yang ni kena bayar tau bkn free..dewasa:RM5 dan kanak2:RM3. Disebabkan mak saya sakit lutut dan saya pun lupa nak bawak stroller...kami naik la juga. Tren ini akan berhenti sekali kat zon T4 dan kemudian kita leh naik lg sekali untuk sampai ke stesennya semula. saya cadangan baik jalan jer kaki sbb tren ini tak pusing semua tempat. hanya pusing jalan utama sahaja dan tak jauh mana pun. kita kn jalan juga untuk menyelusuri setiap kandang binatang. kalu tak mmg tak dpt nengok semua binatang la.


-makanan dan minuman: silalah bawa bekal sendiri...bawa makanan dan minuman secukupnya sbb harga makanan dan minuman disini sgtlah mahal 2x ganda!! saya beli 2 botol air mineral dan 2 gelas air milo berjumlah RM17.60!!!
air mahal x leh bazir. bwk g ofis

-cenderamata: x dinafikan harga leh tahan gak la mahal...nak2 lagi icon panda...saya beli keychain dan topi panda...ni balqis nak sbb x dpt tgk panda nye pasal...topi RM16.90 dan keychain tu kalu x silap RM5.90.

-bawa stroller: kalu bawak anak kecik perlu la sbb  kesian kt anak2 kn jalan...penat juga. bawalah juga payung takut hujan...tmpat teduh x banyak

-yg free: boleh tangkap gambar kat mana2 guna kamera sndiri kecuali tmpat yg sy sebut kat atas dan tgk binatang semua free...tp dgr nanti nk tgk panda kena bayar.

-pertunjukan binatang: yg sempat sy tgk ular je...yg pertunjukan air waktu pg (x pasti masa sbb masa sy sampai dah habis) dan petang jam 3

kesimpulannya saya habis RM187.30. sekali ini jer sy pg pasni mmg x pg dah sbb tiket masuk agak mahal bg golongan berpendapatan x seberapa ni...ingtkan tiket masuk mahal tp yg kat dalam tu free atau murah sikit tp ttp kena caj mahal juga.... lain la tiket masuk murah yg kat dalam tu nak cajmahal. jadi ada pilihan lah untuk yg kurang berkemampuan ramai anak nak bawak pg nengok binatang...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...