Tuesday, October 15, 2013

Pengalaman melahirkan Alif| Syukur dipermudahkan

Selamat hari haji pd semua rakan...org dah abis raya br nk wish....hshaha.Alhamdulillah hari ni dah 20hari berpntang.....

Sbnrnya nk citer pasal bersalin...ni adalah kelahiran kali ke3. Mmg banyak beza dgn yg sebelum ini. Dari awal lg mmg dah tau jantina baby. My hubby mmg ckup teruja lah....mmg x sabar nk nunggu baby keluar. Kalau ikut tarikh jangkaan pd 11 okt 2013....jadi me dah plan nk bersalin dan berpntang di kg dan pulang kesana 2 hari awal.

Pada 30 sept...sy masih larat lagi pergi kerja. Naik tren. Nasib baik ada yg sudi bg tmpt duduk. Sakit kaki sakit belakang adalah kebiasaan setiap hari. mgkin sbb sy terlalu kerap berjalan. Jd buat biasa ajerlah...ptg balik kerja xde pun tanda apa2. Sy siap masak utk suami. Kali ni masak spesel sket lauk tom yam udg galah, ikan bawal goreng dan sambal adabi. Perrgghhh kami laki bini mkn abis licin semuanya....

Jam 3 pg 1 okt 2013 tetiba saya rasa sakit kt pinggang kt perut...mengiring pun sakit...sakit dtg sekejap2....igtkn xde apa2 sbb dah biasa sakit gitu. My husband kata mgkin sbb sy mkn sambal tu yg sakit perut. Mmg ada pg tandas membuang tp still sakit....acapkalilah berulang...sampailah pkul 5 pg sakit masih tak hilang. Sy ajak husband pg hospital...mulanya husband kata sakit main2 kot sbb due lmbat lg...nk tunggu pg check kt klinik tp sy bertegas jgk nk pg hospital sbb mmg x tahan sakit dah.

Lantad lps bersiap....terus tuju ke hospital pusrawi kota damansara....nasib baik kelengkpn dah prepare siap2 dlm kete. 6.45 pg sampai...cuak jgk sbb Sampai dpn hospital tutup....camna ni....suami suh kol hospital....rupanya pintu utama tutup tp ada pintu kecil utk masuk. Nurse x buka pintu sbb dia x nmpk melalui cctv. Masa ni ada dlm kete lg. Terus masuk...diminta masuk dlm labour room trus. Bila check jalan dah buka 6cm rupanya...cuak jgk sbb dah lupa cara nk bersalin.

Duk menunggu atas bed sambil ditemani suami. Tunggu air ketuban pecah. X mcm GH dia akn pecahkn air ketuban supaya cpt. Kali ni dibiarkn pecah sndiri.

Sakit dtg x henti2 tp rasanya x sesakit kn induce sblm2 ni. Terasa baby bergerak utk keluar. Mmg x tahu nk gmbrkn mcm mana sakitnya...tiba2 rasa panas air ketuban pecah dan baby berusaha nk keluar. Rasa cam nk terberak bila baby menerjah. Husband terus panggil nurse. Doktor datang persiapan dah ready position dah betul. Sy baru nk igtkn balik cmna nk teran...doktor dah suh teran. Eh rasanya masa kt GH kena tunggu perut kontraksi dulu baru teran....beza sungguh... Mmg teran x la sekuat mana sbb blur lg...eh doktor kata baby dah kuar...sekali teran jer. Oh mudahnya x seperti sblm2 ini mmg habis nafas meneran dah letih teramat sampai x leh celik mata. Tp kali beza sgt...sy tetap bertenaga lg....apapun syukur semuanya selamat.....dpt baby boy...Muhammad Alif Muzaffar nama jadi pilihan kami...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...