Sunday, September 30, 2012

Bajet 2013: Rebat RM200 untuk pembelian telefon pintar

Bajet 2013 telah selamat dibentangkan pada Jumaat yang lepas...Alhamdulillah rezeki bonus utk kami yang bekerja sebagai kakitangan kerajaan...bonus itu amat bermakna untuk kami...Akan digunakan sebaik-baiknya...di samping banyak lagi imbuhan2 yang kerajaan beri untuk membantu rakyat. Sukar untuk puaskan semua pihak...tp rasanya kerajaan dah ambil kira dari segi semua aspek demi kepentingan rakyat dan negara. 

Cuma ada satu yang bajet yang saya rasa tidak perlu (ini pandangan peribadi saya sahaja) dibentangkan iaitu rebat RM200 untuk pembelian tel pintar...pada hemat saya kalu tak ada rebat ini pun, para belia masih mampu memiliki tel pintar ini...memandangkan komitmen mereka tidak banyak pun...kalu ada pun bukan semua...bukan belia jer...pelajar sekolah sekarag pun da ada sebijik sorang...camna tu...Rasanya adalah lebih baik bajet utk ini disalirkan kepada perkara yang lebih berguna lagi...

Untuk lihat teks ucapan penuh bajet 2013 bolehlah ke laman web rasmi bajet 2013 http://www.treasury.gov.my/index.html

Tuesday, September 25, 2012

Menarik dalam Pa&Ma Oktober 2012

 Majalah PA&MA terbaru sudah ada di pasaran
 Belek punya belek singgah di ruangan 'Selamat Hari Lahir'...eh macam kenal ajer...ada gambar Faiha la...
 
Zoooommmm dekat lagi.....gambar ni Faiha belum tumbuh gigi lg..Sekarang da ada dua 'putung'
Selamat Hari LAhir yang pertama sayang....

Mari belajar bahasa Terengganu: Putung=batang

Sunday, September 23, 2012

CONTEST: Dutch Lady Buy & Be Rewarded bakal menjelma Oktober ini!

 Buat comper diluar sana dah boleh start mengumpul BP....Contest ini bermula 1 Oktober ini....Hadiah cukup2 lumayan! 2 bijik kereta Madza menunggu! lain2 hadiah pun best jgk!
 BP hanya melibatkan DL School, DL Kids dan Susus Dipastuer ajer...lain2 tak termasuk
 Baca betul2 T&C
BP saya ada sikit ajer....huhuhuhu

Friday, September 21, 2012

Gubahan simple pun menarik jgk

Jgn kata sy perasan....ini hanya pada pandangan mata saya ianya menarik...bajet ciput ajer bawah RM50 je, rasanya pasu tu aritu beli RM8.90, bunga 1 jambak RM4.50 kot!...saya beli 3 jambak, span RM1.50 rasanyalah...pastu gubah sendiri

Wednesday, September 19, 2012

Konsep Drakula utk Majlis Hari Jadi Balqis ke 3

Ohhhh...tak bleh la nk tukar nama panggilan ni...tuan empunya badan tak layan...jadi kena panggil Balqis jugakk...

Sambutan hari jadi Balqis yang ketiga tahun di sambut secara kecil2lan ajer pada hari raya ke 4 ari tu sambil2 makan ikan bakar...saya sefamili pakat wat majlis bakar2 ikan....Ikut perancangan nak tempah kek gambar ultraman...tp lambat sgt sapa nak terima hari ni tempah esok nak amik...mau kena ketuk...so sudahnya beli yg siap ajer...sebbaik ada jgk patung ultraman secoit atas kek...Birthday girl mmg tak sabar2 nak potong...sejak wat balik dari kedai lagi duk sibuk tanya bila nak potong...
 
Balqis tak nyempak2 nk potong kek, tak sempat nak melawa...dgn segala comot kat mulut tu tah apa yg dimakan pun tak tahulah...jurugambar main snap2 ajer...bila tgk kamera...alahai jd drakula la pulak...nak wat camna.....seronok giler dapat sambut birthday dgn abang sepupu dia...bila tahu tarikh birthday mereka dekat...masa beli kek kat kedai siap suh belikan kek utk abag sepupu dia lg...bgus tul anak mama ni....bila tanya sapa yg nak bayar...jawabnya mamalah...dalam kocek mama ada duit...alahai

Tuesday, September 18, 2012

Oh my english! Bakper la benok sgt...

Dari zaman sekolah sapalah sekarang, sy benok sikit english ni...dok reti2...kalu bab grammar tu mmg fail! tunggang langgang ayat...benok2 pun leh jgk masuk u pastu skrg pun keje kn pakai jgk bahasa inggeris ni...tak bermakna sy tak paham langsung...org ckp sy paham la...cuma nk guna ayat2 bombastic tu mmg tak berapa nak yakin lah...baik guna ayat simple....tak der lah slah byk sgt penggunaan grammar tu...mmg kalu ckp campur melayu inggeris tu mmg tak boleh nak elaklah....da jadi habit...mungkin sbb persekitaran tak guna english jd tak leh nak praktis...kan kalu kita sorg yg ckp...org kata berlagak pulak...payah jgk tu...camna nak pandai....huhuhu

Oh yer...Saya suka citer Oh My English kat Astro TVIQ...rupanya tak susah pun english ni...harap dapat sambung musim ke 2...

Mari belajar bahasa Terengganu
Bakper=Kenapa
benok/tak reti=Lembap, tak pandai

Saturday, September 15, 2012

Bijak urus duit raya anak-anak

Alhamdulillah rezeki anak2 dapat duit raya tahun ni.... Rasanya mak budak yang terlebih seronok dapat duit raya...anak2 dapat duit raya buka sampul pastu tah mana2 pg sumbat duit raya...kalu ada kocek sumbat la dalam kocek ...kalu tak der pg sumbat celah tempat letak air dlm kereta...sudahnya tak leh nak amik balik...geram pun ada...pandai tul reka tabung sendiri...sudahnya sedekah jerlah duit raya kat kereta....
Duit raya Amina dan Faiha...dah siap kira...sebelum di agihkan ke bank2 yang berkenaan...
Punyalah comel beg duit....usung masuk dalam bank skali.....agihan pertama semestinya nak buka SSPN utk kedua2....nak2 pulak ada contest PTPTN buat..kena deposit RM100 seorg...manalah tau kot2 rezeki anak  lekat kan...bakinya pg sumbat kat Tabung Haji...ASD yilek!!! sbb banyak masalah la...bila nak simpan kouta penuh la...tu la ni la.....planning akan datang nak buka asb utk mereka pulak...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...