Thursday, November 8, 2012

Masak Rendang Daging...edisi nak perabis daging korban

entry yg agak basi tapi  nak letak juga...first time masak rendang tanpa dibantu oleh sapa2...sakit mata lihat daging korban menimbun dalam peti ais. kan nanti duk peram lama2 tak leh makan lak...kan dah rugi rezeki org bg tu....lantas dgn gigihnya memasak kala anak2 tidur. kelam kelibut la juga takut anak2 terjaga...kang nanti haru biru dapurku....dan hasilnya rendang daging yang yummmy...saya tak bagi kering sangat nanti nak makan dgn nasik xder kuah....x bestttt....siap sudah terus diagihkan kpd mak...dan dan tu juga Balqis bangun terus diminta hantar ke rumah tok dia. nasib baik menurut perintah....kalu dulu2 mmg xmo pg sorg2 mcm2 alasan bg...ada hantulah...kucing belon lah...mcm2 lagik...

rahsia saya masak rendang yg yummy ini...tadaaaaa...pakai pes rendang maggi jer....hahahhhaa....cuma tambah serai, daun limau purut, daun kunyit, santan dan semestinya kena ada daging atau ayam...tak perlu bawang xperlu cili tu semua...x pyh nak tumbuk bagai okeh...tp saya ngelat la sikit sbb tgk kat gambar tu pucat ajer rendang dia...tak berseri mcm resepi original...jadi saya tambah la 2-3 sudu besar lada boh...hahhah...mabeles...rasa cam rendang asli!

maggi bg free ker? tak!tak!tak! ni beli sendiri yer kawan2...

Wednesday, November 7, 2012

TOPGIRL: Khas untuk wanita sopan dan xtra!

dulu duk tergila2 kan shopping online kat POPLOOK..slalu cepat sold out....tapi yg tak bestnya...utk wanita yg body besar2 ni mimpi ler nak beli sbb cutting baju kat situ tetap kecik walaupun saiz L...nak nak tang punggung...slalu tak lepas! me dah banyak kali terkena then mmh patah hati dah nk beli kat situ...sob!sob!sob!
survey punya survey...tah macam mana tersinggah kat TOPGIRL...wahhhhhhh!!!!!!!!!!!!cantiknya baju2 disini...banyak pilihan saiz...sopan2 pulak tu...sesuailah utk saya muslimah yg sejati ini....ecececeh...

percubaan pertama beli sehelai dulu...nak test saiz...kalu ok boleh shopping lagi...dan hasilnya saya rembat blaus kat atas ni...mmg ngam2 saiz dia...muat dgn tubuh saya...saiz sama mcm saya beli kat kedai. Order sy pun cepat di proses hari ni order tup2 esoknya dah dapat! Tapi bab harga boleh tahan la...kebanyakkannya RM50 ke atas. Tapi bagi saya kalu ia memuaskan per salahnya beli hak mahal sikit...kan?kan?kan?

bagi kredit sikit kat web ni...singgah la kawan2 yer...

saya pun akan singgah lg disini!!! 

Tuesday, November 6, 2012

Majlis Kahwin Farid Kamil & Diana Danielle: Simple dan menarik

Alhamdulillah selamat sudah pasangan ini...Tahniah di ucapkan....Simple sahaja majlis mereka...mungkin ada yg kutuk2 tapi bg saya bersederhana lagi baik...biarlah duit yg ada mereka simpan utk pada masa depan...banyak lg nak guna...mmg org kata majlis sekali dalam seumur hidup tapi kalu sampai tahap bermegah2 tak der gunanya...kita tak tahu susah senang kita mengharungi rumah tangga akan datang...jd kena bersedia dari sekarang...banyak lagi benda2 penting yg diperlukan nanti...Gambar dari Beautifulnara

Tuesday, October 16, 2012

tak ape la tak menang, dapat jd penghias FB Drypers pun dah ok


Ini adalah header FB Drypers lama dulu masa contest My Baby Did What? punya lah lama duk peram....walaupun tak terpilih...almaklum la pakai vote...semestinya saya angkt bendera putih...jenuh nak raih undi ni....tapi tetap bangga gambar Balqis terpilih untuk jadi sebahagian header...bangga ok! kengkonon nya gambar Balqis menarik perhatian juri jugak la...camna juri tak tertarik kalau bergaya pun ala2 rempit gitu...cuma bukan atas moto tapi atas kuda!

 ini gambar versi original....

Sunday, October 14, 2012

Mi Rebus Maggi Cukup Rasa


sebenarnya MAGGI Cukup Rasa dah lama saya terima....baru skrng nak citer...kalu tahu di MAGGI mesti kena dush3x...dah la diaorg suh bg feedback...tp boleh lak saya wat senyap...hahhahh....mmg best arr MAGGI bagi banyak paket...kalu jenama lain kedekut...habis2 pun 2 pek ajer...ni kalu tak silap 8 paket kot( lupa :) hihihihi..)...Saya nak share resepi guna Cukup Rasa ni...ala masak simple ajer...siyes saya bukan pakar memasak okey....main campak2 ajer...


RESEPI: MI REBUS TERENGGANU MAGGI CUKUP RASA

Abaikan gambar yg kurang menarik ini...ni kes tak sabor nk snap gambar...dgn periuk skali di snapnya..huahhaha...glamer periuk Mak...

Bahan2

1. Ayam potong kecik2 (ikut suka banyak mana/nak potong macam mana pun...janji bleh makan)

2. Fish ball (sama cam ayam gak...sbb Balqis suka makan jadi taruk banyak...me pakai fish ball bersayur)

3. 2-4 ulas bawang putih (tumbuk)

4. sedikit lada hitam (ditumbuk...banyak mana ikut tahap kepdasan yg korang nak...daku letak sikit sbb nanti anak nk makan kesian...pedas pulak)

5. Sayur-sayuran (sy guna lobak merah dan sawi)

6. MAGGI Cukup Rasa

7. Garam

8. Kicap

9. Mi Kuning

Cara2

1. Masukkan minyak...tumiskan bawang putih dan lada hitam...biarkan garing

2. kemudian masukkan air...Kuantiti ikut banyak mana kuah korang nak...Biarkan kuah mengelegak...masukkan ayam...tunggu sehingga ayam masak.

3. Masukkan fish ball, Secukup Rasa, Lobak merah...biarkan empuk...

4. Masukkan sedikit kicap dan akhir sekali sawi...biarkan seketika...

5. Tutup api...barulah masukkan mi kuning. Gaulkan dengan kuah. Kalu rasa tawar boleh la tambah garam. Mi kuning biasanya masin sedikit sbb tu kena tambah garam terakhir sekali. sbb masukkan mi lepas tutup api kerana bila kuah dah suam atau sejuk...mi ngam2 kembangnya...kalu tak nanti overdose kembangnya ...kan da tak sedap...

Selamat mencuba!


Wednesday, October 10, 2012

CONTEST: Waa..Cocopie...Waaa...boleh dapat RM1k

belum terlambat untuk join contest ini...akan tamat bulam MAC 2013....hadiah pun best...dapat cash RM1k...sapa tak nak kan? free org nak bg tu...bukti pembelian pun murah aje...so cepat2 lah pergi sebu kat mana2 kedai atau supermarket tapi pastikan sticker peraduan ada kat paket...kalu tak penyertaan direject!

Tuesday, October 9, 2012

Rezeki yang tak disangka

Alhamdulillah...rezeki yang tak terjangka...Syukur pada MU Ya ALLAH....berbaloi saya berbelanja dan kemudia sedekahkannya... :)

Nanti dah terima baru leh citer panjang

Monday, October 8, 2012

Redeem barkod Drypers dapat Photo Frame

Aritu saya redeem hadiah harijadi untuk Balqis. Apa yang saya perlu buat adalah menghantar barkod Drypers sahaja. Tapi sebelum itu kenalah jadi ahli dulu pastu pihak Drypers akan hantar emel redeem hadiah untuk harijadi. best jadi ahli macam2 ganjaran ada.
 Inilah hadiahnya...photo frame...siap ada water colour lg...boleh deco sendiri...tapi Balqis ni bila tahu jer dia punya...tak nyempat2 nk buat...tak dengar kata dah...tok guru nk ajar pun di pangkasnya...
kusyuk dan tekun...tak nampak rupa elephant dah!!!

hasilnya!!!cacamarba punya konsep!!! tak nampak rupa dah bila warna bercampur2!!!
Habis berwarna warni lantai.... :(

Saturday, October 6, 2012

Permata ini tak boleh dijual


Kat mana2 pun tak jual permata ini....lebih mahal dari emas dan berlian...penawar hati mama...penenang hati mama...penghibur hati mama....Mama doakan Balqis dan Faiha menjadi anak yang solehah. Amin

Tuesday, October 2, 2012

Today is My 1st Birthday!!!

Today is my birthday, a special day,
Just for me, just for me,
Today is my birthday a special day,
So come everybody sing with me.

My friends will come, we’ll dance and play,
And have a lot of fun,
The sun is out
And I am glad,
My day has just begun!

HAPPY BIRTHDAY FAIHA YANG PERTAMA...MAMA SAAAAAYAAANNNNG FAIHA DAN BALQIS

Sunday, September 30, 2012

Bajet 2013: Rebat RM200 untuk pembelian telefon pintar

Bajet 2013 telah selamat dibentangkan pada Jumaat yang lepas...Alhamdulillah rezeki bonus utk kami yang bekerja sebagai kakitangan kerajaan...bonus itu amat bermakna untuk kami...Akan digunakan sebaik-baiknya...di samping banyak lagi imbuhan2 yang kerajaan beri untuk membantu rakyat. Sukar untuk puaskan semua pihak...tp rasanya kerajaan dah ambil kira dari segi semua aspek demi kepentingan rakyat dan negara. 

Cuma ada satu yang bajet yang saya rasa tidak perlu (ini pandangan peribadi saya sahaja) dibentangkan iaitu rebat RM200 untuk pembelian tel pintar...pada hemat saya kalu tak ada rebat ini pun, para belia masih mampu memiliki tel pintar ini...memandangkan komitmen mereka tidak banyak pun...kalu ada pun bukan semua...bukan belia jer...pelajar sekolah sekarag pun da ada sebijik sorang...camna tu...Rasanya adalah lebih baik bajet utk ini disalirkan kepada perkara yang lebih berguna lagi...

Untuk lihat teks ucapan penuh bajet 2013 bolehlah ke laman web rasmi bajet 2013 http://www.treasury.gov.my/index.html

Tuesday, September 25, 2012

Menarik dalam Pa&Ma Oktober 2012

 Majalah PA&MA terbaru sudah ada di pasaran
 Belek punya belek singgah di ruangan 'Selamat Hari Lahir'...eh macam kenal ajer...ada gambar Faiha la...
 
Zoooommmm dekat lagi.....gambar ni Faiha belum tumbuh gigi lg..Sekarang da ada dua 'putung'
Selamat Hari LAhir yang pertama sayang....

Mari belajar bahasa Terengganu: Putung=batang

Sunday, September 23, 2012

CONTEST: Dutch Lady Buy & Be Rewarded bakal menjelma Oktober ini!

 Buat comper diluar sana dah boleh start mengumpul BP....Contest ini bermula 1 Oktober ini....Hadiah cukup2 lumayan! 2 bijik kereta Madza menunggu! lain2 hadiah pun best jgk!
 BP hanya melibatkan DL School, DL Kids dan Susus Dipastuer ajer...lain2 tak termasuk
 Baca betul2 T&C
BP saya ada sikit ajer....huhuhuhu

Friday, September 21, 2012

Gubahan simple pun menarik jgk

Jgn kata sy perasan....ini hanya pada pandangan mata saya ianya menarik...bajet ciput ajer bawah RM50 je, rasanya pasu tu aritu beli RM8.90, bunga 1 jambak RM4.50 kot!...saya beli 3 jambak, span RM1.50 rasanyalah...pastu gubah sendiri

Wednesday, September 19, 2012

Konsep Drakula utk Majlis Hari Jadi Balqis ke 3

Ohhhh...tak bleh la nk tukar nama panggilan ni...tuan empunya badan tak layan...jadi kena panggil Balqis jugakk...

Sambutan hari jadi Balqis yang ketiga tahun di sambut secara kecil2lan ajer pada hari raya ke 4 ari tu sambil2 makan ikan bakar...saya sefamili pakat wat majlis bakar2 ikan....Ikut perancangan nak tempah kek gambar ultraman...tp lambat sgt sapa nak terima hari ni tempah esok nak amik...mau kena ketuk...so sudahnya beli yg siap ajer...sebbaik ada jgk patung ultraman secoit atas kek...Birthday girl mmg tak sabar2 nak potong...sejak wat balik dari kedai lagi duk sibuk tanya bila nak potong...
 
Balqis tak nyempak2 nk potong kek, tak sempat nak melawa...dgn segala comot kat mulut tu tah apa yg dimakan pun tak tahulah...jurugambar main snap2 ajer...bila tgk kamera...alahai jd drakula la pulak...nak wat camna.....seronok giler dapat sambut birthday dgn abang sepupu dia...bila tahu tarikh birthday mereka dekat...masa beli kek kat kedai siap suh belikan kek utk abag sepupu dia lg...bgus tul anak mama ni....bila tanya sapa yg nak bayar...jawabnya mamalah...dalam kocek mama ada duit...alahai

Tuesday, September 18, 2012

Oh my english! Bakper la benok sgt...

Dari zaman sekolah sapalah sekarang, sy benok sikit english ni...dok reti2...kalu bab grammar tu mmg fail! tunggang langgang ayat...benok2 pun leh jgk masuk u pastu skrg pun keje kn pakai jgk bahasa inggeris ni...tak bermakna sy tak paham langsung...org ckp sy paham la...cuma nk guna ayat2 bombastic tu mmg tak berapa nak yakin lah...baik guna ayat simple....tak der lah slah byk sgt penggunaan grammar tu...mmg kalu ckp campur melayu inggeris tu mmg tak boleh nak elaklah....da jadi habit...mungkin sbb persekitaran tak guna english jd tak leh nak praktis...kan kalu kita sorg yg ckp...org kata berlagak pulak...payah jgk tu...camna nak pandai....huhuhu

Oh yer...Saya suka citer Oh My English kat Astro TVIQ...rupanya tak susah pun english ni...harap dapat sambung musim ke 2...

Mari belajar bahasa Terengganu
Bakper=Kenapa
benok/tak reti=Lembap, tak pandai

Saturday, September 15, 2012

Bijak urus duit raya anak-anak

Alhamdulillah rezeki anak2 dapat duit raya tahun ni.... Rasanya mak budak yang terlebih seronok dapat duit raya...anak2 dapat duit raya buka sampul pastu tah mana2 pg sumbat duit raya...kalu ada kocek sumbat la dalam kocek ...kalu tak der pg sumbat celah tempat letak air dlm kereta...sudahnya tak leh nak amik balik...geram pun ada...pandai tul reka tabung sendiri...sudahnya sedekah jerlah duit raya kat kereta....
Duit raya Amina dan Faiha...dah siap kira...sebelum di agihkan ke bank2 yang berkenaan...
Punyalah comel beg duit....usung masuk dalam bank skali.....agihan pertama semestinya nak buka SSPN utk kedua2....nak2 pulak ada contest PTPTN buat..kena deposit RM100 seorg...manalah tau kot2 rezeki anak  lekat kan...bakinya pg sumbat kat Tabung Haji...ASD yilek!!! sbb banyak masalah la...bila nak simpan kouta penuh la...tu la ni la.....planning akan datang nak buka asb utk mereka pulak...

Friday, August 31, 2012

Won Conso JORDAN* Contest

Alhamdulillah...sangkut jgk walaupun sekadar saguhati tetapi dsh cukup memadai...Al kisahnya borang untuk contest ni mmg sukar nk dspat...kebetulan mmg beli ubt gigi dan berus gigi. Amatlah rugi BP dibaxirkn begitu sahaja...mujurlah ada rakan contest sudi hulurkn borang...mmg da last minit borang dihantar...sy jgkakn mgkin tak sempt borg tu nk sapa ke penganjur...tp Alhamdulillah rezeki sy...




Tuesday, June 5, 2012

Won Mamy Poko Gentle Cleansing Wipes

Gembiranya Annisa!!!terima hadiah sempena menyertai contest dalam FB mamipoko iaituMamipoko Earn Your Stripes Challenge. Kena main game dalam FB dan kumpul mata teertinggi. Walaupun tak dapat hadiah utama, dapat conso pun dah ok dah.

Dapat 4 paket tisu basah. Nampak gayanya simpan untuk next baby lah :p

Keputusan contest
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...